Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ung satsning på äldreomsorgen i Hässleholms kommun

Sång och dans, ordna ett quiz, visa hur man använder en surfplatta eller läsa ur dagens tidning. Det är några av arbetsuppgifterna för de hundratal ungdomar i 15-årsåldern som i somras började arbeta på äldreboenden i Hässleholms kommun. Tanken är att förgylla helgerna för de boende, men också att locka unga till en framtid inom vård- och omsorgsyrken.

Det är genom ett samarbete mellan omsorgsförvaltningen i Hässleholms kommun och företaget Ung Omsorg som ungdomarna, ett par timmar varje helg, ordnar olika former av aktiviteter för de boende på kommunens äldreboenden. Ofta kommer en grupp med fem ungdomar till ett äldreboende på helgen och umgås, där mycket tid går åt till samtal.

-Det är så roligt och vi har fått en fin kontakt. Jag ser alltid fram emot att de ska komma hit och vi har skapat många fina minnen tillsammans, säger Elsa som bor på äldreboendet Högalidshemmet i Hässleholm.

Abed, 15 år gammal, är en av de ungdomar som har fått jobb hos Ung Omsorg. Han jobbar nu några timmar varje helg på Högalidshemmet.

-Det är väldigt roligt att lära känna de äldre, de har så mycket att berätta och så mycket kunskap att dela med sig av. Jag trivs jättebra med mitt jobb, säger han.

En satsning med många vinnare

Det finns flera anledningar till att omsorgsförvaltningen valt att inleda ett samarbete med Ung Omsorg. Dels fördelarna med att människor får mötas och utbyta erfarenheter över generationsgränser och dels för att skapa ett större intresse kring omsorgsyrket.

-Målet är att ge de boende det lilla extra, något som sätter guldkant på tillvaron. Genom att ungdomarna får se hur det är att arbeta inom vård och omsorg, hoppas vi även att intresset för vård- och omsorgsyrken ökar, säger Karin Axelsson, ordförande i omsorgsnämnden.

Mer om Ung Omsorg

Ung Omsorg är ett företag vars vision är att skapa meningsfulla möten mellan generationer och ge unga en utvecklande start i arbetslivet. De anställer ungdomar som vill jobba extra med att sätta guldkant på de äldres tillvaro på äldreboenden. Ungdomarna från Ung Omsorg går på högstadiet och varje team leds av en äldre och erfaren medarbetare. De får introduktion och utbildning innan de börjar jobba. Eftersom de allra flesta deltagare är under 18 år deltar de inte i det vanliga vårdarbetet på äldreboendet. De går utöver ordinarie personal och arbetet sker i äldreboendets allmänna utrymmen.

För mer information kontakta:

Eva Liljekvist-Borg, omsorgschef
Tel 0451-26 87 01, eva.liljekvist-borg@hassleholm.se

Karin Axelsson, ordförande i omsorgsnämnden
Tel 0734-25 36 45, karin.i.axelsson@hassleholm.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.

Presskontakt

Hanna Gardell

Presskontakt Kommunikationschef Chef för kommunikationsavdelningen i Hässleholms kommun 0709-81 83 48

Emma Ragnarsson

Presskontakt Kommunikationsstrateg Kommunikationsavdelningen, kommunledningsförvaltningen 0451-26 84 48