Följ Hässleholms kommun

Tillsammans i orostider – 100-årsfirande vid Arkivens dag den 8 november

Pressmeddelande   •   Nov 04, 2014 07:53 CET

För första gången anordnas Arkivens dag i Hässleholms kommun med ett samarrangemang där kommunarkivet tillsammans med flera lokala och regionala kultur- och lokalhistoriska aktörer deltar. I år väntas fler besökare än någonsin besöka evenemanget i Hässleholm.

När Arkivens dag anordnas i Hässleholm den 8 november görs det på ett för kommunen unikt sätt. I år genomförs ett stort samarrangemang på Hässleholms stadsbibliotek i Kulturhuset där ett flertal aktörer tillsammans erbjuder unikt material från det gamla Hässleholm med utställningar och föreläsningar.

100 år som stad
I år fyller Hässleholm 100 år och därför är det extra festligt när kommunarkivet tillsammans med Hässleholms folkrörelsearkiv, Skånes näringslivsarkiv, Skånes arkivförbund, Västra Göinge hembygdsförening och Skånes hembygdsförbund firar Arkivens dag med ett välfyllt program om den gemensamma lokalhistorien i Hässleholm.

Tillsammans i orostider
Arkivens dag firas alltid andra lördagen i november runtom över hela landet, och i år innebär det lördagen den 8 november. Årets tema är orostider, en tid som präglas av bekymmer, anspänning och osäkerhet. Orostider kan förlama men också mobilisera och gemensamt ge sporre till handling och aktivitet. Oro och osäkerhet liksom hopp, engagemang och aktivitet kan vi utläsa och förstå i handlingar och dokument som är bevarade i våra arkivsamlingar. Hässleholms kommunarkivs utställning Tillsammans i orostider visar upp vardag såväl som fest i Hässleholm från år 1914 och framåt.

Vår historia engagerar
På Arkivens dag, som pågår kl. 10-15, visar de medverkande aktörerna utställningar med material och källor till lokalhistorien. Det finns bokbord och uppvisning av bokbinderi. Besökarna kan även gå på intressanta föredrag. Beredskapstiden är en viktig del av 1900-talets historia, och en omvärld med två världskrig har påverkat Hässleholms utveckling.

– Det finns mycket spännande för alla intresserade, du kan till exempel lyssna på föredrag om olika nedslag i historien då arkiv räddats från förödelse, eller lära dig mer om de finska krigsbarnens situation i Skåne och Göinge under och efter andra världskriget. Inte minst kan du höra journalisten Bertil Nilsson berätta den dramatiska historien om Anton Nilson, mer känd som Amaltheamannen, som ursprungligen kom från Göinge, säger Anna Åkesson, arkivarie i Hässleholms kommun och medansvarig för kommunarkivets utställning.

Intresset för historia är stort, vilket bland annat går att se i sociala medier och grupper på Facebook där människor delar med sig av gamla bilder från sin stad.

– Alla känner däremot inte till att det i arkiven finns mängder av material och dokument som berättar mycket om vår historia och hur våra liv såg ut förr. Vi tycker att det är fantastiskt roligt att få vara med och anordna den här dagen för kommuninvånarna och andra intresserade. Arkivens dag nu på lördag är en unik möjlighet för fler att ta del av vår gemensamma historia, och där i stort sett alla som är inblandade i bevarandet av material när det gäller Hässleholms historia finns på plats. Tillsammans kan hela familjen uppleva en spännande dag där dåtid och nutid möts, säger Anna Åkesson.

 

För mer information kontakta:
Anna Åkesson, kommunarkivarie
Tel 0451-26 83 64, anna.akesson@hassleholm.se

Anna Ketola, Skånes Arkivförbund, anna.ketola@skanearkiv.se

 

Läs mer om Arkivens dag i Hässleholm: www.hassleholm.se/48651

 

Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.

Bifogade filer

PDF-dokument