Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Stöttecenter öppnar upp för besök igen

På måndag den 24 maj öppnar Stöttecenter åter upp för besökare – men i begränsad form. För att kunna bedriva verksamheten på ett säkert och tryggt sätt för både besökare och personal, kommer Stöttecenter att erbjuda bokade besök för högst tre besökare åt gången.

De bokningsbara besöken varar i 90 minuter och startar varje jämn timme, hela dygnet. Det finns möjlighet för drop-in-besök när det inte är fullbokat.

- Jag tror att det är många därute som känner att de behöver prata med någon. Men steget till att be om hjälp är ibland väldigt långt. Vi vill minska det där steget. Ibland behövs det bara ett samtal med någon som lyssnar för att bryta det dåliga måendet. Stöttecenter kan vara den kontakten. Kan inte vi hjälpa till, är vi en vägvisare till rätt hjälp, säger Tefik Agusi, samordnare på Stöttecenter.

I slutet av 2019 firade den välbesökta verksamheten tioårsjubileum. Bara några månader senare satte pandemin stopp för fysiska besök. Sedan dess har telefonerna gått varma.

- Antalet samtal har ökat under pandemin. För en del har pandemin varit jättetuff och behovet av stöd är stort. Därför känns det viktigt att öppna upp igen, säger Tefik Agusi.

Personalen på Stöttecenter har noterat att anhöriga till personer med psykisk ohälsa får avlastning genom att ett annat stöd finns tillgängligt. En del anhöriga tar själva kontakt för att prata.

- Det är uppskattat att vi har öppet dygnet runt. Även när många andra verksamheter har stängt finns det någonstans att ta vägen. Må dåligt kan man ju göra dag som natt och på helger och högtider, säger Tefik Agusi.

Innan pandemin tog Stöttecenter emot mellan 650 och 850 samtal och i genomsnitt 350 besök i månaden. Nu påbörjas sakta återgången. Den populära gungstolen med rogivande musik kommer att vara tillgänglig för den som önskar en vilsam stund.

- Många besökare frågar direkt när de kommer hit: ”Är gungstolen ledig?”. Den är ursprungligen framtagen för demenssjuka, men skapar ett lugn för någon med ångest eller oro. Om man vill kan man ha ett tyngdtäcke för att verkligen bädda ner sig, säger Tefik Agusi.

Besökare har nu också återigen möjlighet att boka ett rum för övernattning – ett så kallat sviktrum – efter en bedömning tillsammans med personalen.

- Rummen är ofta bokade, men används mer sällan. Det skapar ett lugn bara att veta att om det dåliga måendet blir outhärdligt finns det någonstans att ta vägen, förklarar Tefik Agusi.

Stöttecenter är den enda verksamheten av sitt slag i Sverige. Med avstamp i det medmänskliga samtalet försöker man bryta det dåliga måendet och tabut kring att prata om psykisk ohälsa. Verksamheten är öppen dygnet runt för alla över 18 år som bor i Hässleholms kommun. Det behövs ingen remiss eller annat beslut för att besöka verksamheten. Eftersom inga journaler förs kan besökare vara helt anonyma.

Stöttecenter nås dygnet runt på 0451-26 70 12 och besöksadress är Första avenyen 9, Hässleholm.


För mer information kontakta:

Malin Påhlsson, enhetschef, 0451-26 88 04

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.

Presskontakt

Hanna Gardell

Presskontakt Kommunikationschef Chef för kommunikationsavdelningen i Hässleholms kommun 0709-81 83 48

Emma Ragnarsson

Presskontakt Kommunikationsstrateg Kommunikationsavdelningen, kommunledningsförvaltningen 0451-26 84 48