Gå direkt till innehåll
Foto: Malmö Opera
Foto: Malmö Opera

Pressmeddelande -

QUATTRO – Fredagskonsert: Himlen kysser havet med Malmö Opera

Höstsäsongens första QUATTRO blir en fredagskonsert! Den 9 september kl. 19:00 bjuder Malmö Opera in till föreställningen Himlen kysser havet i Röda salongen. Fredagskonserten innehåller verk av tre framträdande svenska tonsättare i olika generationer: Benjamin Staern, Rolf Martinsson och Wilhelm Stenhammar. Hanna Husáhr är solist och Patrik Ringborg dirigent för kvällen.

Dramatiskt, lyriskt och där melodin står i centrum
Välkommen till en färgstark fredagskonsert där besökaren får lyssna till tre verk fyllda av dramatik, lyrik och motsatser!

Benjamin Staern (1978) är etablerad både i Sverige och internationellt. I Jubilate tar Staern avstamp med ett citat av Monteverdis fanfarliknande ouvertyr till operan Orfeo (1607) för att sedan variera, omforma och kontrastera med musikaliska motsatser: tonalt – atonalt, stark – svagt, tills skillnaderna gradvis löses upp och förenas.

Rolf Martinsson (1956) är en av Sveriges internationellt mest framträdande tonsättare. Hans Ich denke Dein… är en högromantisk sångcykel med texter av några av det tyska språkets främsta poeter som Johann Wolfgang von Goethe, Joseph von Eichendorff och Rainer Maria Rilke. Verket är fullt av spänning, uttrycksfullt och färgrikt med en musikalisk atmosfär av Richard Strauss så väl som George Gershwin och Leonard Bernstein.

Wilhelm Stenhammar (1871-1927) var Sveriges mest betydande tonsättare kring sekelskiftet 1900. Stenhammar ville tillägna sin gode vän Jean Sibelius sin första symfoni. Musiken flödade ur honom när han skrev sin första högromantiska symfoni, i en tid då man skulle vara djupt personlig och subjektiv. Dock tillägnade han aldrig sin vän verket, då han efter att ha upplevt Sibelius storslagna andra symfoni menade att hans egen var opersonlig och ytlig i jämförelse.

Rolf Martinsson har förhoppningsvis möjlighet att närvara vid konserten och presentera sitt verk.

Kulturhusets kommande restaurang Harrys står för pausserveringen.

Datum: Fredag 9 september
Tid: 19:00
Plats: Röda salongen, Hässleholm Kulturhus

Kontakt
Catharina Hjalmarsson
Kulturutvecklare & programansvarig
Tel. 0451-26 71 03 / 0709-71 71 03
catharina.hjalmarsson@hassleholm.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.

Presskontakt

Sara Wihlborg

Kommunikatör Kultur- och fritidsförvaltningen 0734478343