Gå direkt till innehåll
Bild: Dahlkvistkvartetten
Bild: Dahlkvistkvartetten

Pressmeddelande -

QUATTRO - Dahlkvistkvartetten

Det har blivit dags för höstens sista föreställning i vår klassiska konsertserie QUATTRO. Söndagen den 12 december kl. 16:00 tar Dahlkvistkvartetten plats på Röda salongens scen.

Dahlkvistkvartettens skiva Andrea Tarrodi String Quartets vann 2018 en Grammis i kategorin Årets klassiska och har hyllats i media över hela landet och även utomlands. Stråkkvartetten bildades 2007 och har etablerat sig på en internationell nivå och som en av Sveriges mest eftersökta kammarmusikgrupper.

Dahlkvistkvartetten utnämndes till "Rising Stars" säsongen 2012-2013 av Stockholms Konserthus och European Concert Hall Organisation. Detta innebar att kvartetten gästade en rad stora konserthus ute i Europa, bland annat Konzerthaus Wien, Concertgebouw Amsterdam, Paris Cité de la Musique och Budapest Palace of Arts, med flera.

Kvartetten startade sin karriär i Sverige 2009 med att vinna ”Ung&Lovande”, en kammarmusiktävling organiserad av Kammarmusikförbundet RSK, vilket hösten 2010 resulterade i en sverigeturné med 18 konserter organiserad av Rikskonserter. Vid flera tillfällen har kvartetten medverkat i SVT, senast våren 2021 i ”Kulturfrågan Kontrapunkt”.

I Sveriges Radio P2 har kvartetten också hörts många gånger, bland annat med uruppföranden av stråkkvartetter beställda av Sveriges Radio. Dahlkvistkvartetten gjorde debut på Stockholms Konserthus i januari 2011 i Steve Reichs Triple Quartet. Konserten blev en stor succé och kvartetten har sedan dess regelbundet varit inbjuden till Stråkkvartettserien i Grünewaldsalen.

Under våren 2015 medverkade kvartetten vid skapandet och urpremiären av balettsuccén Midsommarnattsdröm på Kungliga Operan i Stockholm, som återkom hösten 2016 igen. Sommaren 2019 var kvartetten artist på West Cork Chamber Music Festival på Irland samt i Musikfest Tegernsee i Tyskland. Hösten 2021 spelade kvartetten på Stenhammarfestivalen på Stockholms konserthus.

Kvartetten har uruppfört verk av bland annat Andrea Tarrodi, Mikael Karlsson, Staffan Storm, Svante Henryson, Miklòs Máros, Martin Larson, Catharina Leyman och Lisa Streich, samt även gjort det första publika uppförandet av Anders Hillborgs Heisenbergminiatyrer. År 2009 delade Kungliga Musikaliska Akademien ut det nyinstiftade ensemblestipendiet till Dahlkvistkvartetten. Dahlkvistkvartettens repertoar är grundad på verk av traditionella mästare blandat med 1900-tals och med ett speciellt fokus på nyskriven musik.

Medlemmar
Kersti Gräntz och Gudrun Dahlkvist, violiner
Jon Dahlkvist, viola
Hanna Dahlkvist, cello
Gudrun Dahlkvist, spelar violin i vinter (då Alexander Kagan har fått förhinder)

Kontakt
Elisabeth Fäldt
Hässleholms Konsertförening
elisabeth.faldt@telia.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.

Presskontakt

Sara Wihlborg

Kommunikatör Kultur- och fritidsförvaltningen 0734478343