Följ Hässleholms kommun

Planerat förbud mot tung trafik skjuts fram

Pressmeddelande   •   Apr 01, 2016 08:09 CEST

För att minska antalet tunga fordon som passerar genom Hässleholms stad planerar kommunen ett antal åtgärder. Genomförandet var planerat till att gälla från den 1 april i år men skjuts nu fram, dock max sex månader. På den tiden ska drabbade företag bland annat hinna lägga om sina rutter.

Det stora antalet tunga fordon som passerar genom tätorten orsakar buller och miljöproblem för de boende samt sliter hårt på vägarna. Av denna anledning är det av stor vikt att alla följer de förbud mot tung trafik som finns. Idag gäller förbud mot genomfart på de flesta stora vägar i Hässleholms stad. Detta betyder i praktiken att om man inte har en leverans i tätorten är man hänvisad till andra vägar, exempelvis väg 21 och väg 23. Flera av dessa förbud respekteras tyvärr inte. Hässleholms kommun hade därför som avsikt att genomföra följande åtgärder (fr.o.m. 1 april 2016) för att komma till bukt med problemet:

 • Förtydliga befintlig skyltning
 • Genomföra strikt förbud mot tung trafik på Stobyvägen mellan Industrigatan och Esplanadgatan
 • Genomföra strikt förbud mot tung trafik längre än 12 meter på Hovdalavägen mellan Garnisonsvägen och Kommendörsgatan
 • Ökat sammarbete med Polisen
 • Men på grund av den korta omställningstiden för drabbade företag har det beslutats att skjuta upp genomförande till max 6 månader. På så sätt har företagen tillräckligt med tid att lägga om sina rutter och förhandla gällande avtal med befintliga kunder. Nytt genomförande datum är senast den 30 september.

  För mer information kontakta:

  Lars Olsson (C), ordförande tekniska nämnden, 0734-22 03 24

  Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.

  Bifogade filer

  PDF-dokument