Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ny kulturhistorisk app släpps inför turistsäsongen

I samarbete med Køge kommun i Danmark tar Hässleholms kommun och Hovdala slott fram en helt ny turistapp.
”Historia utan gränser” är en app med kulturhistoriskt innehåll som släpps inför årets turistsäsong. I förra veckan testade en grupp testpersoner i Hässleholm den nya appen utifrån verkliga situationer på Hovdala slott och på Själland i Køges stadsmiljö.

Appen vänder sig till personer med intresse för kulturhistoria som är nyfikna på 1600-talet och hur man levde då.

– Just 1600-talet var en orolig tid i Skåne och Danmark. Ett århundrade som utgör en del av våra länders gemensamma historia och också den tid då Skåne blev svenskt. Utgångspunkten i appen är berättelser från 1600-talet som skildrar historiska händelser på Hovdala och i Køge, säger Carina J Lindholm, projektkoordinator i Hässleholms kommun.

Släpps inför turistsäsongen

Deltagare har fått testa funktionerna och tycka till om innehållet i appen, och synpunkterna har skickats vidare till apputvecklarna. Utländska gäster ska till exempel kunna använda appen utan internetuppkoppling på plats och utan kostsamma roamingavgifter. Appen är ännu inte släppt för allmänheten men en första version ska finnas tillgänglig i slutet av juni inför årets turistsäsong.

Ökad tillgänglighet

Appen ska ge Hovdala slotts besökare en upplevelse året om, även under lågsäsong då slottet är stängt. I appen finns texter och ljud på svenska, danska och engelska.

– Även barn kommer förhoppningsvis att tilltalas av den frågetävling som finns till de olika historierna. Vi hoppas att med appen få våra besökare i Skåne att ta sig över till Køge och vice versa. Med Hässleholms och Køges goda kommunikationer går det både snabbt och enkelt att resa här emellan och det är en lämplig utflykt under en heldag i sommar, säger Carina J Lindholm.

Projekt TUGRAPP är finansierat av EU-programmet Interreg IVA Öresund-Kattegat-Skagerrak. I projektet samarbetar Hässleholms kommun och Hovdala slott med Køge kommun, Visit Køge och Køge Byhistoriske Arkiv.

För mer information kontakta:
Carina Jönsson Lindholm, Projektkoordinator/Turistinformatör
Tel 0451-26 73 07, carina.jonsson-lindholm@hassleholm.se

Ämnen

Regioner


Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.

Presskontakt

Hanna Gardell

Presskontakt Kommunikationschef Chef för kommunikationsavdelningen i Hässleholms kommun 0709-81 83 48

Emma Ragnarsson

Presskontakt Kommunikationsstrateg Kommunikationsavdelningen, kommunledningsförvaltningen 0451-26 84 48

Relaterat innehåll