Följ Hässleholms kommun

Nu invigs Amelies plats

Pressmeddelande   •   Nov 29, 2017 07:55 CET

Det pågår ett intensivt arbete för att få att stensättningen på plats utanför stationsbyggnaden. En vecka efter invigningen kommer Järnvägsgatan att öppnas upp för trafik igen. Foto: Hässleholms kommun

Ombyggnaden i Hässleholms centrum är inne i slutskedet och den 3 december invigs Amelies plats i samband med julskyltningen. Det blir firande från klockan 12 till 18 med artister, invigningstal och dans kring granen. Järnvägsgatan öppnar inte upp för trafik förrän den 10 december och då kommer även busstrafiken att återgå till ordinarie hållplatser.

- Äntligen kan vi fira vår nya entré till Hässleholm! Tusentals människor passerar Hässleholm C varje dag och med Amelies plats får man ett trevligare välkomnande till staden. Vi har tagit första steget mot ett tryggare och trevligare centrum och nu börjar planeringen för nästa, säger kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (M).

Målet är att locka fler människor att upptäcka och uppleva centrum och att prioritera fotgängare och cyklister. Det ska vara enklare och tryggare att röra sig mellan Resecentrum och stadens centrum, men också mer njutbart med fler promenadstråk och platser för paus och umgänge.

- Det ska bli spännande att se Amelies plats och Första Avenyen fyllas av människor istället för trafik. Vi ser fram emot att tillsammans kunna skapa ett mer levande centrum och invigningen är ett första exempel på hur de nya ytorna kan utnyttjas, säger kommunstyrelsens andre vice ordförande Lena Wallentheim (S).

Marken som skänktes

Redan innan byggarbetet startade i början på 2017 hade byggnadsnämnden gett namn åt den nya platsen. Namnet kommer ifrån Amelie Ehrenborg (1811-1876) som skänkte marken där Första Avenyen ligger idag.

- Familjen Ehrenborg har betytt mycket för Hässleholm och stadens ursprung är starkt knutet till Hässleholmsgården där de bodde. Fruns namn förekommer med olika stavningar, både Amalia och Amelie, men vi utgick från stavningen som står på hennes gravsten och därför blev det Amelies plats, säger Jan Karlsson, chef för stadsbyggnadskontoret.

Arbetet som kvarstår

Först en vecka efter invigningen, den 10 december, kommer Järnvägsgatan att åter öppnas för trafik. Då kommer regionbussarna och stadsbussarna att avgå från hållplatsen Hässleholm C längs Järnvägsgatan. Busstrafiken kommer att gå i båda riktningarna medan övrig fordonstrafik är enkelriktad från norr till söder.

- Entreprenören arbetar vidare med uteplatsen utanför stationsbyggnaden även efter den 10 december, men i övrigt är det endast små detaljer kvar. Det har varit ett omfattande arbete på en plats där många människor passerar varje dag och utan allas tålamod och samarbetsvilja hade vi aldrig klarat det. Därför vill vi rikta vårt varmaste tack till alla hässleholmare, besökare, företagare och entreprenörer, säger projektledare Tomas Ohlsson.

För mer information kontakta:

Pär Palmgren (M), kommunstyrelsens ordförande
Tel 0451-26 83 75, par.palmgren@hassleholm.se

Lena Wallentheim (S), kommunstyrelsens andre vice ordförande
Tel 0451-26 83 71, lena.wallentheim@hassleholm.se

Jan Karlsson, chef stadsbyggnadskontoret
Tel 0451-26 83 91, jan.karlsson@hassleholm.se

Tomas Ohlsson, projektledare
Tel 0451-26 81 76, tomas.ohlsson@hassleholm.se

Mats Olsson, projektchef
Tel 0451-26 81 61, mats.olsson@hassleholm.se

Läs mer: www.hassleholm.se

Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.