Gå direkt till innehåll
Fotograf: Peter Frodin
Fotograf: Peter Frodin

Pressmeddelande -

Kvinnoorkestern möter Emelie Roos i säsongens första QUATTRO-konsert

Den 5 september kl. 16:00 är det dags för säsongens första QUATTRO-konsert!Kvinnoorkestern, som är Sveriges första helkvinnliga kammarorkester, tar plats i Röda salongen i Hässleholm Kulturhus tillsammans med landets främsta blockflöjtsvirtuos Emelie Roos.

Kvinnliga tonsättare på repertoaren

Kvinnoorkestern utmärker sig som ett banbrytande initiativ på den klassiska musikscenen med kvinnliga tonsättare på repertoaren. I denna konsert med Emelie Roos presenterar de verk av Imogen Holst, Amy Beach, Caroline Shaw, Gabriela Lena Frank och Elena Katz-Chernin, samt en rykande färsk blockflöjtskonsert av Malmökompositören Lovisa Duprat.

I Duprats verk Medklanger får musikerna tolka nya musikaliska karaktärer såsom medkänsla, medberoende och medbrottslingar. Det kommer med andra ord musiceras med känsla, med beroende och med brottslingar.

Programmets röda tråd ramas in med presentationer av skådespelaren Camilla Allgulander och projektioner av videokreatören John Jarlelind. Dirigent är Cecilia Martin-Lööf.

Följande tre konserter i QUATTRO-serien

Pärlor från Duvemåla och operans värld, 17 oktober kl. 16:00

I två akter bjuder Christianstad Symfoniker och Christianstads Motettkör på pärlor ur Kristina från Duvemåla och operans värld. Besökarna kommer bland annat att få höra Klockarianur Delibes opera Lakmé, O mio babbino caro ur Puccinis Gianni Schicchi och Fångarnas kör ur Verdis Nabucco. Sångsolist är sopransångerskan Sabina Zweiacker som medverkat i en mängd produktioner med Sveriges Radios Symfoniorkester, Göteborgs Symfoniker och Malmö Symfoniorkester.

Kören dirigeras av Lena Ekman Frisk, universitetslektor i körsång och körledning vid Musikhögskolan i Malmö samt föreståndare vid Körcentrum Syd, Lunds universitet.

Mandom och morske män med Svanholm Singers, 14 november kl. 16:00

I ett musikaliskt konstprojekt reflekterar manskören Svanholm Singers över manlighet. Vilka förväntningar och föreställningar lär män sig att leva efter? Vad är manlighet och hur har synen på den förändrats genom åren? Hur har mannen skildrats i musiken genom seklerna? Vad händer nu? Och hur ser framtiden ut?

Svanholm Singers från Lund har etablerat sig som en av Sveriges mest framstående manskörer. Kören består av 20 sångare och leds sedan 2001 av Sofia Söderberg. Lätta röster i kombination med skarp intonation skapar den unika klang som blivit kännetecknande för kören.

Dahlkvistkvartetten, 12 dec kl. 16:00

Dahlkvistkvartetten är en framgångsrik stråkkvartett som har etablerat sig på nationell och internationell nivå. De har utnämnts till "Rising Stars" av Stockholms Konserthus och European Concert Hall Organisation, vilket innebär att de gästat en rad stora konserthus ute i Europa. I februari 2018 hade Dahlkvistkvartetten en stor framgång, då man vid Grammisgalan i Stockholm fick utmärkelsen ”Årets klassiska” för skivan The Dahlkvist Quartet – Andrea Tarrodi: String Quartets. Dahlkvistkvartettens repertoar är grundad på verk av traditionella mästare blandat med nyskriven musik.

Medlemmar i kvartetten är Alexander Kagan (violin), Kersti Gräntz (violin), Jon Dahlkvist (viola) och Hanna Dahlkvist (cello).

Plats: Röda salongen, Hässleholm Kulturhus

Arrangörer: Kultur Hässleholm och Hässleholms Konsertförening.

Pris: 170-195 kr för en konsert. Paketpris för alla fyra konserter i konsertserien QUATTRO 650 kr, medlem i Hässleholms Konsertförening 550 kr.

Du köper din biljett via biljettkassan i Hässleholm Kulturhus eller på tel. 0451-26 66 70.

Kontakt för mer information

Elisabeth Fäldt
Hässleholms Konsertförening
elisabeth.faldt@telia.com
070-54 415 57

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.

Presskontakt

Sara Wihlborg

Kommunikatör Kultur- och fritidsförvaltningen 0734478343