Följ Hässleholms kommun

Kultur på tur – kulturupplevelser där du är

Pressmeddelande   •   Mar 27, 2020 15:17 CET

Stadsbiblioteket i Hässleholm erbjuder färdigpackade bokkassar för avhämtning. Foto: Hässleholms stadsbibliotek

Sitter du hemma och vet inte vad du ska hitta på? Vi har lösningen! Kultur- och fritidsförvaltningen lanserar ett nytt koncept med kulturupplevelser i ett nytt format. Allt från digitala visningar och livesändningar till take away och hemkörning. Kultur på tur helt enkelt. – Vi ställer inte in, vi ställer om, säger Jens Olsson, Kulturchef.

För att minska spridningen av coronaviruset ställs många evenemang in och människor uppmanas att stanna hemma. Men trots att det är både viktigt och effektivt så kan det också med tiden kännas ensamt och tråkigt. Du som håller dig hemma ska inte behöva vara utan kultur. Därför lanserar vi ”Kultur på tur”! Vi levererar kultur till din dörr, mobil eller dator.

– Om du inte kan besöka oss, så besöker vi dig, fast i ett nytt format. Jag tror att det är viktigt av flera orsaker att vi i kristider försöker göra det bästa av situationen och att vi fortsätter erbjuda medborgarna kulturupplevelser, kunskap och underhållning i deras vardag, säger Jens Olsson, Kulturchef.

Kultur nära dig

Följ med på en guidad visning av Hovdala slott från din soffa, chatta med slottets trädgårdsmästare och få odlingstips, se en livesänd utställning eller pyssla tillsammans med Nelly Nilsson Nyberg från köksbordet. Följ med bakom kulisserna på kulturhuset och se hur scenerna byggs upp, hämta take away böcker på biblioteket eller lyssna på en sagostund i mobilen. Detta är några exempel på vad vi kan komma att erbjuda redan från och med nästa vecka.

Digitalt format

Vi publicerar digitala visningar, videos och livesändningar på respektive verksamhets sociala medier – Facebook och Instagram. Du behöver inte ha ett Instagram- eller Facebookkonto för att se publicerade videos. Men för att se livesändningar krävs det att du har ett eget konto. Vi smygstartar vecka 14 och producerar fortlöpande nytt material. Vi ser även över möjligheterna att samla allt material på en och samma sida på webben, för att kunna tillgängliggöra vårt utbud för alla.

Take away på biblioteket

Stadsbiblioteket erbjuder nu färdigpackade bokkassar för avhämtning – både för vuxna och barn. Du kan göra din beställning genom att skicka e-post till stadsbiblioteket@hassleholm.se (för barn) eller barnbiblioteket@hassleholm.se eller ringa 0451-26 71 14 (för vuxna). Bibliotekspersonalen packar en färdig bokkasse till dig som du kan hämta på biblioteket. Precis som vid reservationer måste du som har beställt kassen legitimera dig när du hämtar böckerna. Böckerna är utlånade och klara vid hämtningen och lånetiden är 8 veckor.

När du beställer kan du lämna önskemål eller nämna barnets ålder men personalen kan också samla ihop böcker under olika teman - till exempel deckare, klassiker eller varför inte en överraskningskasse? Vuxenavdelningen lånar ut både böcker, filmer, tidskrifter och ljudböcker – perfekt i dessa Coronatider. Förskolor kan låna max 25 böcker och privatpersoner max 10 böcker.

Hemkörning - Vi ser över möjligheterna att köra ut böcker till de personer som inte kan ta sig till biblioteket själva eller som inte har någon anhörig som kan hämta böcker till dem.

Stadsbiblioteket skänker även bort gamla utgallrade böcker. Vi placerar böckerna vid ingången till stadsbiblioteket från och med lördag 28 mars. Det är bara att komma förbi och hämta och betalning är valfritt.

För mer frågor kontakta nedanstående.

Kontakt

Jens Olsson, Kulturchef

Tel: 0451-183 73 / 0709 717912

Mail: Jens.Olsson@hassleholm.se

Länkar till våra sociala medier

Hässleholm kulturhus

Facebook: https://www.facebook.com/hassleholmkulturhus/

Instagram: https://www.instagram.com/hassleholmkulturhus/?hl=sv

Biblioteket

Facebook: https://www.facebook.com/hassleholmsbibliotek/

Instagram: https://www.instagram.com/hassleholmsbibbla/?hl=sv

Hovdala slott

Facebook: https://www.facebook.com/hovdalaslott/

Instagram: https://www.instagram.com/hovdalaslott/?hl=sv

Markan

Facebook: https://www.facebook.com/markanHLM/

Instagram: https://www.instagram.com/markan_hlm/?hl=sv

Mötesplats Ljungdala

Facebook: https://www.facebook.com/MotesplatsLjungdala/

Instagram: https://www.instagram.com/motesplatsljungdala/?hl=sv

Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.