Gå direkt till innehåll
Inbjudan till pressvisning av Pompeis Panem Gustas / Pompeji till bords

Pressmeddelande -

Inbjudan till pressvisning av Pompeis Panem Gustas / Pompeji till bords

Hässleholms kommun visar hösten 2008 en extraordinär utställning med över 250 originalföremål från Pompeji på temat mat och dryck. Utställningen, som äger rum i Hässleholm Kulturhus, heter "Pompeis Panem Gustas / Pompeji till bords" och pågår 13 september 2008 - 18 januari 2009.

Utställningen, som håller internationell klass, kommer att ha världspremiär i Hässleholm. En del av föremålen är nyligen utgrävda och har aldrig tidigare visats för publik.
Besökaren får en kulturhistorisk upplevelse av det dagliga livet i en av de bäst bevarade och undersökta städerna från antiken. Med hjälp av fresker, krukor, fat och silverskålar gestaltas utbudet av frukter och grönsaker på marknader, tillredningen av maträtter på enklare barer och en festmåltid i ett förmöget romerskt hem. Väggmålningar och inskrifter berättar om en vardag fylld av glädje och mat, samvaro och familjeliv.
- Jag valde mat och dryck som utställningstema därför att det engagerar alla. På så sätt blir det enklare att knyta ihop världar och kulturer, säger Antonio Varone, professor i arkeologi och ansvarig för utgrävningarna av Pompeji.

Läs mer på www.hassleholm.se/pompeji

Pressvisning 12 september
Kl 10.00 Pompeis Panem Gustas / Pompeji till bords visas av Pompejis chefsarkeolog Antonio Varone, projektledare Piero Palazzi m fl.

Kl 11.30 Visning av sidoutställningen "Smaka på Italien" med mat och dryck från Kampanien - Donici och Città dei Sapori i samarbete med Hotell Statt.
KL 12.00 Kommunalråd Bo-Anders Thornberg inviger "Smaka på Italien".

Pressen är även välkommen att vara med på invigningen 13 september
Kl 11-13 Musik, tal och mingel för särskilt inbjudna gäster i Röda salongen.
Kl 13 Landshövding Göran Tunhammar inviger utställningen.

Föranmäl er gärna till hanna.gardell@hassleholm.se

För mer information, kontakta:
Projektledare Piero Palazzi, 046-14 28 10, 0768-230 447
Kulturchef Torbjörn Nilsson, 0709-71 71 01
Informationschef Hanna Gardell (info och pressbilder), 0709-81 83 48

Soprintendenza Archeologica Speciale di Napoli e Pompeii samarbete med Hässleholms kommun presenterar för första gången i världen Pompeis Panem Gustas / Pompeji till bords.

Ämnen

Regioner


Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.

Presskontakt

Hanna Gardell

Presskontakt Kommunikationschef Chef för kommunikationsavdelningen i Hässleholms kommun 0709-81 83 48

Emma Ragnarsson

Presskontakt Kommunikationsstrateg Kommunikationsavdelningen, kommunledningsförvaltningen 0451-26 84 48