Gå direkt till innehåll
Hovdala vandringsfestival – natur, möten och glada överraskningar

Pressmeddelande -

Hovdala vandringsfestival – natur, möten och glada överraskningar

Söndagen den 21 september arrangerar Hässleholms kommun Hovdala vandringsfestival på Hovdala slott. Där ska deltagare kunna träffa andra intresserade och tillsammans pröva helt nya vandringsleder på Hovdala naturområde.

– Förutom vandring i vacker natur och god mat på slottsrestaurangen bjuder vi så klart på överraskningar under dagen, säger Bjarne Öhrling, projektledare för Hovdala vandringsfestival.

Vandra och upplev tillsammans
Hovdala vandringsfestival den 21 september ska ge uttryck för mer än bara vandring. På Hovdala slott, där de flesta vandringar utgår ifrån, finns det möjlighet att mötas upp, umgås och äta lunch ihop eller besöka marknaden som anordnas särskilt under festivaldagen. På marknaden deltar olika aktörer med koppling till vandring och natur. Till exempel Skåneleden, som tipsar om vandring, vandringsutrustning och olika digitala hjälpmedel, och Länsstyrelsen, som berättar om naturaktiviteter, utflyktsmål och platser i Skåne som går att upptäcka på egen hand.

Bland kottar och kryp

För barn i åldern 1-6 år ges det under dagen möjlighet att delta i barnaktiviteter. Stralsunds naturförskola, som för dagen medverkar på Hovdala vandringsfestival, erbjuder 15 platser för barn i förskoleåldern. Barnen upptäcker naturen ihop med förskolans vana pedagoger under tiden som de vuxna går en halvdagsvandring. I roliga och pedagogiska aktiviteter utforskas bland annat kottar och småkryp.

– Vi vill att barnen ska ha en rolig och intressant dag under vandringsfestivalen, där de på sitt sätt också får ta del av Hovdalaområdets fina natur, säger Monika Åkesson, förskolechef vid Stralsunds naturförskola.

Anmälan och drop-in
På festivaldagen finns det tolv vandringsleder i varierande längd och svårighetsgrad att välja på, allt från några kilometer upp till ett par mil. Deltagarna kan välja bland sex heldagsvandringar, fyra halvdagsvandringar och två kortare pröva-på-slingor. Biljetterna till hel- och halvdagslederna kostar 150 kronor per person, och då ingår lunch. De två kortare slingorna är gratis och ingen föranmälan behövs, här kan alla pröva på att vandra.

– Framför allt vill vi få fler att upptäcka våra vackra vandringsleder, stigar och spår som finns på Hovdala naturområde, och att människor möts, vandrar tillsammans och inspirerar varandra. Vi vill skapa en festivaldag med aktiviteter där alla som deltar är med och bidrar till helhetsupplevelsen, säger Bjarne Öhrling.

Goda vandringsmöjligheter
I september 2016 står Skåne värd för Eurorando, Europas största vandringsevent. Det finns stor potential för intresserade att uppleva spännande vandringsleder i Hässleholms kommun, som har ett kulturhistoriskt rikt landskap med mycket varierad och artrik natur.

– Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla våra vandringsleder och innan Eurorando vill vi pröva Hovdala naturområde tillsammans med andra och på samma gång visa upp kommunens goda möjligheter för just vandring, säger Bjarne Öhrling.

För mer information kontakta:
Bjarne Öhrling, projektledare
Tel 0451-26 88 80, bjarne.ohrling@hassleholm.se

Läs mer: http://www.hassleholm.se/vandrapahovdala

Foto: Johan Funke


Ämnen

Kategorier

Regioner


Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.

Presskontakt

Hanna Gardell

Presskontakt Kommunikationschef Chef för kommunikationsavdelningen i Hässleholms kommun 0709-81 83 48

Emma Ragnarsson

Presskontakt Kommunikationsstrateg Kommunikationsavdelningen, kommunledningsförvaltningen 0451-26 84 48

Relaterat innehåll