Gå direkt till innehåll
Hovdala vandringscentrum i Hässleholms kommun har nominerats till Skånes arkitekturpris. Foto: Ingmar Kristiansson
Hovdala vandringscentrum i Hässleholms kommun har nominerats till Skånes arkitekturpris. Foto: Ingmar Kristiansson

Pressmeddelande -

​Hovdala vandringscentrum nominerat till Skånes arkitekturpris

Nu står det klart att Hovdala vandringscentrum är ett av fyra bidrag som är nominerade till Skånes arkitekturpris. – Fantastiskt hedrande och kul att Hässleholms kommun och Hovdala vandringscentrum uppmärksammas i detta sammanhang, säger projektledare Bjarne Öhrling på Hässleholms kommun.

Varje år utlyser Region Skåne i samarbete med Sveriges Arkitekter Skåne ett arkitekturpris. Priset premierar en god byggd miljö i Skåne. Projekt som förstärker de mindre orternas attraktivitet och identitet ska premieras, enligt juryn.

”Hovdala vandringscentrum har skickligt använt design och kommunikation för att göra ett naturområde tillgängligt för den urbana människan. Med små, precisa anläggningar i ett storslaget landskap förstärks upplevelsen av både arkitektur och natur. Det här är ett hälsofrämjande projekt som når långt utanför kommunens gränser”, är juryns beskrivning av Hovdala vandringscentrum.

– Det här visar att kommunen gjort rätt när man köpt området och sen satsat långsiktigt på kvalitet i utvecklingen av vår natur, säger Bjarne Öhrling och fortsätter:

– Satsningen kommer att ge gröna näringar i hela kommunen en skjuts framåt. Ju fler som erövrar utmärkelser i området, där vi satsar på kvalitet, desto mer uppmärksamhet och fler besökare, företag och nya jobb.

Prissumman på 50 000 kronor tilldelas en eller flera pristagare, ”vars bebyggelsemiljöer eller andra anlagda miljöer tagit tillvara på platsens kvaliteter och utvecklat den skånska identiteten vidare”, skriver Sveriges Arkitekter.

2018 gick Skånes arkitekturpris till projektet HamnOasen, ett kvarter med lägenheter och parhus, och juryn poängterade då att projektet stärker Landskronas attraktivitet. Årets vinnare av arkitekturpriset avslöjas på evenemanget Kreativa Skåne i Malmö den 19 november.

– Vi är nominerade för att vi kopplar ihop stad och landsbygd i ett attraktivt vandringssystem med många unika installationer, säger projektledare Bjarne Öhrling och fortsätter:

– Vi har många attraktiva platser på Hovdala vandringscentrum, som gör att människor kommer ut och sedan in i naturen och som ger magiska upplevelser. Vi både tillgängliggör platser i naturen som få kunnat besöka tidigare, och förhöjer upplevelserna med hjälp av arkitektur.

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.

Presskontakt

Hanna Gardell

Presskontakt Kommunikationschef Chef för kommunikationsavdelningen i Hässleholms kommun 0709-81 83 48

Emma Ragnarsson

Presskontakt Kommunikationsstrateg Kommunikationsavdelningen, kommunledningsförvaltningen 0451-26 84 48

Relaterat innehåll