Följ Hässleholms kommun

Hovdala slott vann andra pris med ”en magisk vitaliserad bakgård”

Pressmeddelande   •   Mar 20, 2014 16:28 CET

”Vi förväntade oss en slottsträdgård men fann en magisk vitaliserad bakgård som sätter fantasin i rörelse”.
Så löd juryns motivering när Hovdala slotts idéträdgård erhöll en hedrande andra plats på Nordiska trädgårdsmässan. Juryn består av framstående svenska trädgårdsexperter.

I år bidrar Hovdala slott på Nordiska Trädgårdar, Sveriges största trädgårdsmässa, med idéträdgården ”Vitalisering pågår”.

-Allt kan få ny kraft, såväl utbrända som rostiga, förfallna och bortglömda. Detta gäller både döda ting och levande individer. Genom odling, i vilket syfte det än må vara, får vi alla en bättre fysisk och psykisk hälsa, säger Georg Grundsten, slottsträdgårdsmästare och kreatör för trädgården. 

Temat för årets mässa är ”urban fägring”. Hovdala slotts monter, som är på 70 kvm, domineras av två stycken rostiga och ”bortslängda” gamla bilar ur vilka det nu växer ny kraft i form av olika grödor. En solfångare tryggar den miljövänliga energin och bina i kupan både pollinerar växterna och producerar honung.

-Vi är oerhört glada och väldigt stolta över Georg och det arbete han lagt ner tillsammans med sina kollegor säger slottschef Jens Olsson. 

På söndag delas folkets pris ut och att döma av de reaktioner som besökarna ger ifrån sig när de kommer in i Hovdalas trädgård kan det bli en spännande utdelning. 

Trädgården kommer efter mässan att monteras ner och transporteras hem till slottet igen för att i någon form byggas upp till allmänhetens beskådan under vår och sommar.
 

Presskontakt

Georg Grundsten, Slottsträdgårdsmästare, Tel 073-340 18 13,

Anders Rosengren, kulturchef, Tel 0451-26 71 01, 0709-71 71 01,

anders.rosengren@hassleholm.se

 

Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.