Följ Hässleholms kommun

Hög vattennivå i Finjasjön kräver beredskap

Pressmeddelande   •   Dec 11, 2017 17:02 CET

Det är hög vattennivå i Finjasjön och stiger den ytterligare kan det påverka närliggande fastigheter.

- Vi vet sedan tidigare vilka skador vattnet kan göra, även om vi ännu inte är uppe i samma nivåer som under översvämningen 2002. Vi vill uppmana de som bor i närheten att se över sina fastigheter på förhand, säger kommunens säkerhetschef Anders Nählstedt.

I slutet av förra veckan stängdes vägen mot Tormestorps båthamn för att skyddsvallen skulle kunna fyllas igen.

- Vi håller ständig koll på vattennivån och trots att vi inte har nått den kritiska nivån valde vi att stänga vallen som en förebyggande åtgärd. Marken har svårt att ta emot mer vatten och regnar det mycket kommer vattennivån i sjön att stiga, säger Mats Svensson som är förvaltningschef på tekniska förvaltningen.

Fastighetsägarens ansvar

Som fastighetsägare är det ditt ansvar att ha ett skydd mot eventuell översvämning. En skyddsåtgärd kan vara att lägga ut sandsäckar som stoppar vattnet innan det når byggnaderna. Du kan köpa plastsäckar att fylla med sand på brandstationen i Hässleholm mellan klockan 07.00 och 19.00, dagligen under de kommande veckorna. Plastsäckarna kostar 5 kronor styck och betalas via faktura. Sand finns att hämta vid Björkvikens badplats från och med tisdag den 12 december.

- Om du bygger ett tillfälligt skydd av makadam eller liknande krävs inget bygglov. Om du däremot vill bygga ett permanent skydd behöver du först kontakta stadsbyggnadskontoret, säger Mats Svensson.

Håll koll på källare och utsatta utrymmen 

Se över de utrymmen där vattnet kan tränga in och flytta möbler och inredning som kan skadas.

- I akuta lägen med inträngande vatten kan man låna en pump av räddningstjänsten i ett dygn kostnadsfritt, i mån av tillgång. Är det risk för inträngande vatten rekommenderar vi att man köper en egen dränkbar pump så man inte riskerar att stå utan. De säljs i bygghandel, järnhandel och liknande affärer, säger räddningschef Daniel Sirensjö.

Kontakt

Har du som fastighetsägare frågor når du tekniska förvaltningen på telefon 0451-26 83 02 under måndag till fredag mellan klockan 8 och 17. Övrig tid kan du kontakta räddningstjänsten i Hässleholm på telefon 0451-26 80 26.

Vänd dig till ditt försäkringsbolag om du har frågor kring vilka skador som ersätts och vilket ansvar du har som fastighetsägare. 

För mer information kontakta:

Mats Svensson, förvaltningschef tekniska förvaltningen, tfn: 0451-26 83 11

Anders Nählstedt, säkerhetschef, tfn: 0451-26 80 21

Daniel Sirensjö, räddningschef, tfn: 0451-26 80 38

Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.