Följ Hässleholms kommun

Hässleholms kommun uppmärksammas för ny upphandlingsmodell

Pressmeddelande   •   Nov 27, 2015 12:37 CET

På ett branschseminarium i Stockholm nästa vecka uppmärksammas Hässleholms modell 80/20 som används för livsmedelsupphandling.

- Det unika i vår modell är att mindre leverantörer får möjlighet att växa i sitt avtal, berättar Rikard Muth, upphandlingschef i Hässleholm. Det gör att mindre och ofta lokala leverantörer får lättare att efter sina förutsättningar vara med och sälja sina varor och tjänster.

Finessen är att upphandlingen fördelas mellan både större och mindre leverantörer. De mindre leverantörerna kan via sitt upphandlade avtal öka sin försäljning upp till 20 % av total volym. Samtidigt som den stora leverantören har krav på sig att leverera minst 80 % av upphandlingen.

Modellen har nu använts i två år inom Hässleholms livsmedelsupphandling och har visat sig vara mycket lyckad.

- Kommunens verksamheter har aktivt använt modellen som en ram för att kunna anlita mindre, lokala leverantörer, säger Birgitta Petersson, upphandlare i Hässleholms kommun. Det har lett till att andelen närproducerade och ekologiska produkter har ökat kraftigt.

Exempelvis är andelen svenskt kött i kommunens skolor och omsorg 93 %. Andel ekologiska livsmedel är 34 % vilket kan jämföras med 22 % för två år sedan (nationellt mål är 25 %). Och andel närproducerade mejeriprodukter (från Skåne, Blekinge, Småland och Öland) är hela 97 %.

- Givetvis bygger framgångarna inte bara på själva upphandlingen utan även på det nära samarbetet som finns med kommunens beställare i våra skolor och omsorgsverksamheter, avslutar Rikard.

För mer information, kontakta

Rikard Muth
Upphandlingschef Hässleholms kommun.
Tel 0451-26 80 87 / 0709-818087
Rikard.Muth@hassleholm.se

Birgitta Peterson
Upphandlare Hässleholms kommun.
Tel 0451-26 80 88
Birgitta.Petersson@hassleholm.se

Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.

Bifogade filer

PDF-dokument