Gå direkt till innehåll
Bonuschansen & Feriearbete 2016.
Bonuschansen & Feriearbete 2016.

Pressmeddelande -

Hässleholms kommun samarbetar med företagen – fler ungdomar får sommarjobb med hjälp av Bonuschansen

2017 gör Hässleholms kommun tillsammans med Hässleholms företag en ny storsatsning på ungdomar i årets upplaga av Bonuschansen. Ca 40 extra sommarjobb kommer att förmedlas av kommunen.

Nära 400 ungdomar sökte till kommunens feriearbete i år. Alla som är födda 2001 har erbjudits en plats inom någon av kommunens förvaltningar, även en del som är födda 2000. Men vi vill att ännu fler ska få ett jobb i sommar, och därför samarbetar kommunen och företagen för att få det att hända.

Att delta i Bonuschansen genom att anställa en 17-åring några veckor under sommaren är ett sätt för företagare att dels få lite extra hjälp i semestertider och dels att marknadsföra sitt företag – samtidigt som man gör en viktig insats för kommunens ungdomar. Förra året fanns det gott om både arbetsgivare och ungdomar som var nöjda med upplägget av Bonuschansen. En av arbetsgivarna i Hässleholm säger så här i ett mail till samordnaren på Arbetsmarknadsenheten:

Vi på Bilcentrum är väldigt nöjda med vårt samarbete med Hässleholms Kommun. 2016 använde vi 5 olika personer som hjälpte till på olika event vi anordnade. Vi förklarade vilken kompetens vi eftersökte och hade ett samtal med de vi tyckte var mest lämpliga utefter det vi eftersökte. Vi kommer göra ett liknande upplägg 2017. Ett bra upplägg för både oss och kandidaterna. Vi fick till en effektiv och bra lösning där kandidaterna fick arbetsträning och nya erfarenheter”.

I år finns 40 extra sommarjobb inom Bonuschansen. Arbetsuppgifterna kan vara allt ifrån varuplock i en matbutik till att arbeta med event på Åhus beachhandboll. Platserna finns på hassleholm.se/bonuschansen och går att söka fram till den 7:e maj. Därefter görs ett urval och företagen väljer vilka de vill träffa för intervju. Det är de ungdomar som är födda 2000 som kan söka till Bonuschansen. För att söka behöver man göra ett enkelt CV och skriva ett personligt brev där man bland annat beskriver vilka platser man är intresserad av och varför.

Hässleholms kommun planerar att utöka satsningen på Bonuschansen varje år och målsättningen är att samtliga 16- och 17-åringar i Hässleholms kommun ska erbjudas ett sommarjobb fr.o.m. sommaren 2018.

Fördelningen av feriearbeten till 16- och 17-åringar ser i år ut enligt följande:

Totalt antal ansökningar: 384

Antal som erbjudits feriearbete i kommunens förvaltningar: 237

Antal som erbjudits arbete som gatumusikant: 11

Antal som hittills erbjudits plats till Sommarlovsentreprenör: 7

Antal på reservplats, som ännu inte erbjudits feriearbete: 129

Fortfarande finns chanser till feriearbete!

Vi vet att varje år är det ett tjugotal ungdomar som i allra sista stund tackar nej till erbjudandet om feriearbete. Dessa platser kommer nästa vecka att lottas ut bland de 129 sjuttonåringar som f.n. har en reservplats. Fortfarande finns också platser kvar att ansöka om till Sommarlovsentreprenör, med sista ansökningsdag 30/4 (hassleholm.se/sommarlovsentreprenor).

Extra statliga feriepengar till kommunerna

För ett par veckor sedan aviserade regeringen att man beslutat om en feriejobbsatsning. Medlen, som ska tas från Arbetsförmedlingens anslag, ska fördelas till kommunerna. Hur det ska gå till kommer att klargöras när regeringen uppdaterat Arbetsförmedlingens regleringsbrev. Klart är dock att medlen inte får användas för redan planerade feriejobb.

Satsningen är mycket välkommen och så fort vi får ytterligare information om regelverket kommer vi se över hur vi kan gå tillväga här i Hässleholm. Det är inte många dagar matcharna på Arbetsmarknadsenheten får på sig att anordna dessa platser och att så snabbt anordna fler bra feriearbeten är inte gjort i en handvändning.

Men att överträffa målsättningen och redan i år kunna erbjuda samtliga ansökande ungdomar ett feriearbete hade varit fantastiskt roligt. Vi får omprioritera bland arbetsuppgifterna. Och vi ska göra vårt yttersta för att hjälpa 16- och 17-åringarna i Hässleholm att få ett feriearbete!

För mer information kontakta:

Jörgen Bergvall, Verksamhetschef på Arbetsmarknadsenheten
Tel 0451-267069, jorgen.bergvall@hassleholm.se

Läs mer: www.hassleholm.se/bonuschansen

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.

Presskontakt

Hanna Gardell

Presskontakt Kommunikationschef Chef för kommunikationsavdelningen i Hässleholms kommun 0709-81 83 48

Emma Ragnarsson

Presskontakt Kommunikationsstrateg Kommunikationsavdelningen, kommunledningsförvaltningen 0451-26 84 48

Relaterat innehåll