Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Hässleholms Galakväll 2021

Fredagens Galakväll blev en glamourös tillställning då företag, organisationer och personer firades för sina insatser under året. Inte mindre än 13 priser delades ut, bland annat det prestigefyllda priset ”Årets Hässleholmare”.

Konferencier Håcan Nilsson höll, liksom de två senaste åren, ihop kvällens program som varvade prisutdelningar och intervjuer med musikaliska scenshower, producerade av Stage Dream Productions.

Robin Bengtsson, känd från bland annat Melodifestivalen, Let’s Dance och Idol, stod för några av Galakvällens musikaliska höjdpunkter. Även Joanné Nugas och Cedric Hammar med dansare, lyfte underhållningen till nya höjder!

”Vi är glada att åter igen genomföra Hässleholms Galakväll tillsammans med våra lokala företagarföreningar. Kommunens närings- och föreningsliv är brett, uppfinningsrikt och dynamiskt och det känns roligt att få samlas att få sätta strålkastarljuset på några av de som särskilt utmärkt sig under året och fira och glädjas tillsammans!”, säger Stefan Larsson, tillväxtchef i Hässleholms kommun.

För artonde året i rad delades priset ”Årets Hässleholmare” ut. Priset tilldelades Claes Göran Wilke, ordförande för Hässleholms Motorklubb och tävlingsledare för Snapphanerallyt och Hässleholms GP med motiveringen: ”Bland mossor och stenar, grusvägar och dikesrenar, har vi en eldsjäl med Guldratten och andra utmärkelser i hatten. En ambassadör, en general, som för snapphanar på tal. Vår stolthet med den Kungliga Förtjänstmedaljen. Vår förebild i den nationella motorsportsbataljen. Med ett hjärta som klappar för motorer och gäster, drar han storpublik från hela Norden till sina rallyfester.”

Hässleholms Galakväll är en årlig tradition med högtidliga prisutdelningar till företag, personer och organisationer som utmärkt sig på olika sätt under året. Galakvällen arrangeras i samarbete med Hässleholms kommun, Hässleholms Företagsgrupp, HessleCity, Företagarna, Hässleholms Hantverks- & Industriförening och Nyföretagarcentrum i Hässleholm. Norra Skåne är mediapartner. Sponsorer möjliggör att Galakvällen kan göras under festliga förutsättningar.

Samtliga pristagare och nomineringar:

Årets Nyföretagare

Prisutdelare: Nyföretagarcentrum i Hässleholm
De två nominerade för Årets Nyföretagare är:

- Tyringe Mat & Catering, Lina Hillfjord och Natacha Bergåse
- Svengard & Co., Maja Svensson och Dave Odegard

Pristagare: Tyringe Mat & Catering

Med stort mod och hög servicekänsla har man genom målmedvetet arbete skapat ett eget koncept. Företaget har lyckats med utmaningen att i stordrift sätta smaken först - och kunderna älskar det.

Årets Kulturstipendium

Prisutdelare: Kultur-och fritidsnämnden
Pristagare: Nellie Lexfors

I en tuff bransch kan en dokumentär långfilm från Vinslöv bli genombrottet för denna unga filmregissör-student. Filmen riktar sig specifikt till den skånska publiken i hopp om att stärka den skånska landsbygden med sina miljöer och dialekter. För dokumenterat lovande förutsättningar inom kulturområdet och ett spännande projekt tilldelas Hässleholm kulturstipendium 2021 Nellie Lexfors!

Hässleholm Miljö:s stipendium

Prisutdelare: Hässleholm Miljö AB
Pristagare: Norra Skånes Bohagsbyrå

För att nå ett långsiktigt hållbart samhälle behöver vi minska användningen av jordens resurser - återbruk och återanvändning är viktiga pusselbitar för att nå dit. Årets stipendiat ser till att det är lätt, att göra rätt. I stället för att köpa nytt, kan vi nu köpa nygammalt!

Årets Affärsidé

Prisutdelare: Ung Företagsamhet och Sparbanken Skåne
Pristagare: WorldWide Equality UF

Med en klar och tydlig ansats i ett verkligt samhällsproblem har årets pristagare författat och publicerat en serie barnböcker som lär barn i en tidig ålder om vikten av inkludering och alla människors lika värde.

Årets Stadsbyggnadspris

Prisutdelare: Miljö-och stadsbyggnadsnämnden
Pristagare 1: Bensonhuset

Efter noggrann renovering av ett av stadens äldsta och mest betydelsefulla hus står det nu öppet för allmänheten. Byggherren har lyckats bevara det historiska i ett respektfullt renoverat yttre och inre och tillgängliggjort byggnaden med publika verksamheter. Huset och dess byggherre, Blocket förvaltning AB, sätter kulturhistorien på kartan igen.

Pristagare 2: Kv. Spelet 1

Vacker nybyggnation omgiven av grönska. Färgsättning och materialval av fasadbeklädnad gör att byggnaden naturligt smälter in bland befintlig bebyggelse med anor från regementstiden. Parkområdet runt byggnaden upplevs som en förlängning av hemmet och kan avnjutas genom de stora fönsterpartierna eller på de generösa luftiga hörnbalkongerna.

Årets Kulturpris

Prisutdelare: Kultur-och fritidsnämnden
Pristagare: Lokalhistoriska arkivet

Årets kulturpristagare visar ett mycket bra exempel på samarbete mellan lärosäte och lokalhistorisk forskning där bitvis okända delar av Hässleholms historia lyftas fram på ett synnerligen förtjänstfullt sätt. Kultur- och fritidsnämnden när även en förhoppning om ett fortsatt arbete med att lyfta aspekter ur Hässleholms historia som annars riskerar att falla i glömska. Hässleholms kulturpris 2021 tilldelas Lokalhistoriska arkivet och boken Hässleholmskvinnor i kampen för rösträtt!

Årets Hässleholmare

Prisutdelare: Hässleholms kommun
Pristagare: Claes Göran Wilke

Bland mossor och stenar, grusvägar och dikesrenar, har vi en eldsjäl med Guldratten och andra utmärkelser i hatten. En ambassadör, en general, som för snapphanar på tal. Vår stolthet med den Kungliga Förtjänstmedaljen. Vår förebild i den nationella motorsportsbataljen. Med ett hjärta som klappar för motorer och gäster, drar han storpublik från hela Norden till sina rallyfester.

Årets HessleCity-företag

Prisutdelare: HessleCity
Pristagare: Paulssons Cykeltema

För vinnaren av årets HessleCity-företag har hjulen verkligen rullat på. Med ett driv och engagemang både i och utanför sin verksamhet har företaget verkligen växlat upp. Trampa vidare, och vi spår en riktigt ljus framtid för er.

HässleholmsHantverks- & Industriförenings stipendium

  Prisutdelare: Hässleholms Hantverks- & Industriförening
  Pristagare 1: Linus Persson, Bygg & Anläggningsprogrammet

  Du är både en glädjespridare och god kamrat som har skaffat dig mycket goda kunskaper inom yrket. Du har tagit väl vara på utbildningstiden genom att även ha läst de högskoleförberedande kurserna. Du har under tiden utvecklat din drivkraft, ditt ansvar och ledarskap.

  Pristagare 2: Erik Blomgren, Industritekniska programmet

  Du har klarat både Produkt-, Maskin- och Svetsinriktning och anses nu som en allroundmekaniker. Du har genomfört utbildningen på bästa tänkbara sätt genom att nå upp till 2800 poäng vilket gör dig certifierad i Teknikcollege.

  Årets Insats inom folkhälsa och idrott

  Prisutdelare: Norra Skånes Bedrupsfond
  Pristagare: Hässleholm och Hovdala vandrarförening

  En ung förening som bjuder på en uråldrig aktivitet – en aktivitet som i all sin enkelhet är förträfflig för både kropp och själ. Årets Stipendiat erbjuder vandringar i vacker miljö, social samvaro i kombination med hälsosam motion. En lättsam och otvungen väg till bättre folkhälsa.

 • Hässleholms Miljöpris

 • Prisutdelare: Miljö- och stadsbyggnadsnämnden
  Pristagare 1: Pingstkyrkans Secondhandbutik
 • Med miljö, återbruk och hållbarhet i fokus bidrar de med internationell hjälp direkt vid bland annat katastrofer, till kvinnojourer och arbete för människor med funktionsvariationer. De har ett kretsloppstänk på alla plan tillsammans med fortsatt utveckling.

  Pristagare 2: Organic Trade Sweden

  Företaget har sedan starten inriktat sig på handel med ekologiska produkter för barn. Med egen tillverkning av fair trade-märkta barnkläder och försäljning via webben har företaget ett stort fokus på miljöaspekten i en bransch som oftast ger ett kraftigt miljöavtryck.

  Årets Ledarstipendium

  Prisutdelare: Kultur- och fritidsnämnden
  Pristagare: Christina Hedin Ruhr

  Redan som barn blev hon medlem i Sösdala Ryttarförening och genom sitt stora engagemang har hon lagt ner oändligt många timmar för föreningen. Under sina år som aktiv i styrelsen har hon varit en drivande kraft i såväl tävlingsverksamhet som skötsel av ridanläggningen.

  Årets Företagare

   Prisutdelare: Företagarna
   De tre nominerade för Årets Företagare är:

   • Adam Ekholm, Ljus - El & Ljusteknik i Skåne AB
   • Göran Nilsson, Östergårds Grönsaker AB
   • Tony Fransson, Franssons Bygg i Hästveda AB

   Pristagare: Göran Nilsson, Östergårds Grönsaker AB

   Han driver ett hållbart företag i framkant av den gröna näringen och har stort lokalt engagemang. 

   Ämnen

   Regioner


   Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.

   Presskontakt

   Freja Hagsund

   Projektledare Europaforum Hässleholm 0721-93 60 55