Gå direkt till innehåll
Joanne med husbandet gav årets galakväll en skön inramning. Foto: Freja Hagsund
Joanne med husbandet gav årets galakväll en skön inramning. Foto: Freja Hagsund

Pressmeddelande -

Hässleholms Galakväll 2020

Fredagens Galakväll blev en festlig tillställning då företag, organisationer och individer i Hässleholms kommun hyllades för sina insatser under året som gått. Galakvällen sändes i år som en digital talkshow producerad av Stage Dream Event Production. Det delades ut sammanlagt 10 priser, däribland det prestigefyllda priset ”Årets Hässleholmare”.

Årets galatillställning genomfördes under fredagskvällen som en digital variant med direktsändning från Röda Salongen i Hässleholm Kulturhus. Endast pristagare och tekniker fanns på plats tillsammans med ett fåtal personer från produktionen. Publiken fick istället följa programmet på corona-säkert avstånd hemifrån tv-sofforna. Fördelen med årets upplägg var att alla som hade intresse av evenemanget kunde följa galan utan en biljett, som en traditionell galakväll med begränsat antal platser innebär.

Programledare Håcan Nilsson höll ihop programmet som varvade interjuver och prisutdelningar med musikframträdanden. Kvällens husband under ledning av Oskar Nilsson stod för musiken och gästartist Joanné Nugas framförde powerballaden ”Through the fire”.

-Galakvällen är ett fantastiskt tillfälle att hylla de företag, organisationer och individer som agerar förebilder genom att de går i bräschen inom sina respektive områden. Det finns många drivna entreprenörer i vår kommun och under Galakvällen hyllar vi några av dem. Jag känner mig inspirerad och stolt över pristagarnas framgångar, och jag hoppas att hässleholmarna känner likadant, säger Stefan Larsson, tillväxtchef i Hässleholms kommun.

För sjuttonde året i rad delades priset ”Årets Hässleholmare” ut. Den ärofyllda utmärkelsen syftar till att uppmärksamma aktörer som bidragit till att Hässleholms kommun fått en positiv uppmärksamhet eller som genom sitt engagemang för Hässleholms utveckling blivit en inspiratör och förebild för andra. 2020 års pris tilldelades Joddla med Siv, det Hässleholmsbaserade bandet som i år firar 30 år, med motiveringen:

”Med energi, humor och yvighet lockar de landet över en trogen publik som hänger med i varje textrad. Till toner av folkmusik och rock i baktakt berättas oblyga historier som passerar de flesta gränser. Jordfräsen har nu snurrat i 30 hejdlösa år, och den fortsätter att snurra. Genom smittande spelglädje, svängiga klassiker och en rejäl dos folklighet har dessa ålarnas skräck fått en självklar plats i många hässleholmares hjärtan. Kan det bli mer Hässleholm än så här?"

Hässleholms Galakväll är en årlig tradition med högtidliga prisutdelningar till företag, personer och organisationer som utmärkt sig på olika sätt under året. Galakvällen arrangeras i samarbete med Hässleholms kommun, Hässleholms Företagsgrupp, HessleCity, Företagarna, Hässleholms hantverks-och industriförening och Nyföretagarcentrum i Hässleholm. Sponsorer möjliggör att Galakvällen kan genomföras under festliga förutsättningar.

Årets pristagare med motiveringar:

  • Hässleholms Miljö AB:s stipendium:

Prisutdelare: Hässleholm Miljö AB
Pristagare: Naturnära Kärråkra

Genom ett helhetstänk med både miljö och människa i fokus samt ekologisk odling i stadsnära miljö erbjuder Naturnära Kärråkra ett koncept som ligger helt rätt i tiden. Med hjälp av grön social odling skapar de hållbarhet – både för människor som står utanför arbetsmarknaden och för klimatet.

  • Årets Kulturstipendium:

Prisutdelare: Kultur-och fritidsnämnden
Pristagare: Hanna Klinthage

2019 debuterade hon som bilderboksillustratör med boken ”Dom som kallas vuxna” författad av Annica Hedin. En bok riktad till barn som handlar om varför vuxna är som de är och gör som de gör. En fristående uppföljare, ”Det som verkar farligt”, som handlar om olika rädslor som barn kan ha, kom ut i våras. Parallellt med illustrerandet av barnböcker arbetar hon med flera egna projekt varav ett resulterat i en utställning om process och berättande på Kristianstad Konsthall. För sitt lovande arbete som barnboksillustratör tilldelas Hanna Klinthage Hässleholms Kulturstipendium.

  • Årets Kulturpris:

Prisutdelare: Kultur-och fritidsnämnden
Pristagare: Birgitta Lowén

Under många år har hon, på olika sätt, berikat och förgyllt Hässleholms teater- och kulturliv. Med den uppskattade och utlämnande enmansföreställningen ”Man är trött” drog hon under några år fulla hus både i Hässleholm Kulturhus och på turné. Hon har många strängar på sin lyra, är stand-up komiker, skådespelerska, kulturproducent, och har gjort en betydande insats för stand-up scenen i Hässleholm. För sitt outtröttliga engagemang i Hässleholms teater- och kulturliv, en gärning alltid genomsyrad av ödmjukhet och professionalitet, tilldelas Hässleholms kulturpris 2020 Birgitta Lowén.

  • Årets Ledarstipendium:

Prisutdelare: Kultur-och fritidsnämnden
Pristagare: Ali Chehade

Ali Chehade bildade Chae Taekwondo för 34 år sedan och har sedan dess varit en stor drivkraft i klubben. Genom sitt stora engagemang är Ali en förebild för idrottande ungdomar i Hässleholm.

  • Årets Hässleholmare:

Prisutdelare: Hässleholms kommun
Pristagare: Joddla med Siv

Med energi, humor och yvighet lockar de landet över en trogen publik som hänger med i varje textrad. Till toner av folkmusik och rock i baktakt berättas oblyga historier som passerar de flesta gränser. Jordfräsen har nu snurrat i 30 hejdlösa år, och den fortsätter att snurra. Genom smittande spelglädje, svängiga klassiker och en rejäl dos folklighet har dessa ålarnas skräck fått en självklar plats i många hässleholmares hjärtan. Kan det bli mer Hässleholm än så här?

  • Årets Affärsidé:

Prisutdelare: Ung Företagsamhet och Sparbanken Skåne
Pristagare: No Bacteria UF

En idé’ som ligger rätt i tiden. Produkten stoppar bakterier från hand till hand, hjälper till att plana ut kurvan i detta land.

  • Årets nyföretagare:

Prisutdelare: Nyföretagarcentrum i Hässleholm
Pristagare: JBO VVS konsult AB

Genom ett nära samarbete med sina kunder har JBO VVS konsult på kort tid etablerat sig som en stark samarbetspartner i sin bransch. Grundarna Jon Björk och Jerry Olsson har en gedigen bakgrund och kan leverera en både kostnads, tids och kvalitetsmässig lösning. Företaget har redan växt i antal medarbetare och framtiden ser väldigt ljus ut.

  • Årets HessleCity-företag:

Prisutdelare: HessleCity
Pristagare: Elon ljud och bild

Med mottot ” Vi gör det enkelt för kunden” har årets HessleCityföretag 2020 på ett föredömligt sätt visat att personlig kundservice och bemötande är nyckeln till framgång. Sedan starten våren 2017 är det nog många hässleholmare med omnejd som fått utbildning och proffsig hjälp med sina mobiler och annan teknik när det blivit problem eller det handlat om nyinköp. Årets vinnare är ELON Ljud & Bild.

  • Årets Företagare:

Prisutdelare: Företagarna Hässleholm
Pristagare: Brandkonsultbyrån Sverige AB

Från företagets start 2016 har utvecklingskurvan pekat klart uppåt. Detta har gjort att man numera är etablerad på fler orter i Sverige och personalstyrkan har ökat till 12 personer. Bolaget har som en av sina målsättningar att bli den bästa arbetsgivaren i Sverige.

  • Årets Insats inom folkhälsa och idrott:

Prisutdelare: Bedrupstiftelsen
Pristagare: Hässleholms Orienteringsklubb

Norra Skånes Bedrupsfond presenterar – Årets insats inom idrott & folkhälsa 2020. Föreningen har fått Hässleholmarna på fötter i en tid som annars bara handlat om Covid-19, distansering och oro för smittspridning. Projektet Hittaut har engagerat nästan 3000 deltagare vilket resulterat i ca 90 000 friskvårdstimmar och ca 250 000 kilometer till fots. Dessutom har projektet engagerat alla åldrar från 10–80 år. Projektet Hittaut har starkt bidragit till folkhälsan bland kommunens invånare. Styrelsen för Norra Skånes Bedrupstiftelse har beslutat att ge Hässleholms Orienteringsklubb årets pris på 20 000kr. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.

Presskontakt

Hanna Gardell

Presskontakt Kommunikationschef Chef för kommunikationsavdelningen i Hässleholms kommun 0709-81 83 48

Emma Ragnarsson

Presskontakt Kommunikationsstrateg Kommunikationsavdelningen, kommunledningsförvaltningen 0451-26 84 48