Följ Hässleholms kommun

Hälsofrämjande grönsaker – ett nytt begrepp?

Pressmeddelande   •   Mar 18, 2014 17:26 CET

Genom att tillföra lättupptagliga mineraler har Hovdala slotts försöksodlingar gett uppseendeväckande resultat avseende näringsinnehåll i grönkål.

I år är Hovdala slott representerade på Nordiska trädgårdsmässan genom sin idéträdgård – Vitalisering pågår. Parallellt med detta kommer verksamheten även berätta om Hovdala slotts försöksodlingar.

Genom att dressa jorden med basalt-mjöl har försöksodlingarna fått fram uppseendeväckande resultat avseende näringsinnehåll i grönkål.

-Jag är helt upprymd över resultaten där halterna av bra mineraler, bl a magnesium och kalcium ökat avsevärt samtidigt som skadliga mineraler såsom aluminium och nickel har minskat rejält, säger slottsträdgårdsmästare Georg Grundsten som initierat och genomfört försöken.

-Hovdala försöksodlingar kommer givetvis att fortsätta. Vi har förhoppning om att kunna säkerställa resultaten med fler analyser och samtidigt analysera fler sorters grönsaker. Vi har redan intressenter som vill vara med i projektet och välkomnar fler som kan bidra till försöken, säger Jens Olsson, slottschef.

För första gången på en allmän scen kommer slottsträdgårdsmästare Georg Grundsten berätta om sina försöksodlingar på Nordiska Trädgårdsmässan. Föredraget kommer äga rum torsdagen den 20/3 kl. 14:00 på scen Ätbart.

Vi välkomnar pressen till detta föredrag, och i anslutning ges möjlighet att ställa frågor.


Presskontakt

Anders Rosengren, kulturchef.
Tel 0451-26 71 01, 0709-71 71 01,
anders.rosengren@hassleholm.se

Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.