Gå direkt till innehåll
LUX-publikpris uppmärksammar mångfald och kreativitet inom europeisk film
LUX-publikpris uppmärksammar mångfald och kreativitet inom europeisk film

Pressmeddelande -

Filmvisning på årets Europaforum Hässleholm

Europa Direkt Hässleholm bjuder in till filmvisning av den LUX-publikpris nominerade filmen Den Stora Friheten i samband med årets Europaforum. Anmälan är öppen och görs via Europaforums hemsida. Filmvisningen är kostnadsfri och arrangeras på Parkbiografen i Hässleholm.

- LUX-publikpris delas ut årligen och de nominerade filmerna belyser aktuella sociala och politiska frågor i Europa. Det är roligt att kunna erbjuda ett kulturellt inslag på Europaforum, säger Sofia Stridsberg, vikarierande verksamhetsansvarig för Europa Direkt Hässleholm.

Omröstning om film

Tidigare i våras genomförde Europa Direkt Hässleholm en omröstning kring vilken av de tre nominerade filmerna som skulle visas på Europaforum. Den stora friheten, regisserad av Sebastian Meise, fick flest röster. Filmen är en stark berättelse om en man som tillbringar största delen av sitt liv i fängelse, dömd för sin homosexualitet i efterkrigstidens Tyskland. Den stora friheten är Österrikes Oscarsbidrag 2021.

Anmäl dig 

Filmvisningen är kostnadsfri och det är begränsat antal platser, så först till kvarn gäller. Anmälan görs via Europaforums hemsida. Filmen kommer att visas på Parkbiografen i Hässleholm vid två tillfällen, den 24 maj kl:17.00 och 25 maj kl:08.45. Besökarna kommer att bjudas på tilltugg och dryck.

Priset delas ut årligen

LUX – Publikpriset för europeisk film introducerades 2020 och delas ut varje år av Europaparlamentet och European Film Academy i samarbete med Europeiska kommissionen och Europa Cinemas. Priset syftar till att uppmärksamma mångfald och kreativitet inom europeisk film. Tre filmer är nominerade till priset och vinnaren tillkännages vid en ceremoni på Europaparlamentet i Strasbourg den 8 juni.

För mer information, kontakta:

Sofia Stridsberg, vikarierande verksamhetsansvarig

Telefon: 073 089 70 42

E-post: Sofia.a.stridsberg@hassleholm.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.

Presskontakt

Sandra Holm

Näringslivsutvecklare 0451-26 83 53