Följ Hässleholms kommun

Europaforum Hässleholm storsatsar på kultur

Pressmeddelande   •   Jun 29, 2015 09:20 CEST

Under årets Europaforum Hässleholm är det långt mer än seminarier och debatter som erbjuds. Under evenemanget kommer Hässleholm att fyllas av kultur i form av film, musik och fotoutställningar.

- Med ett utökat kulturprogram vill vi göra Europaforum Hässleholm till en angelägenhet för alla hässleholmare, inte bara för dem som är intresserade av EU-frågor, säger Lorenz Pucher, ansvarig för Europaforum Hässleholm.

Det utökade kulturprogrammet har möjliggjorts tack vare samarbeten med bland andra polska ambassaden och Polska institutet. Kulturaktiviteterna är kostnadsfria och ingen föranmälan krävs. Antalet platser är dock begränsat på konserterna och på filmvisningarna, så där är det först till kvarn som gäller.

- Att presentera en bredd av europeisk kultur är ett sätt att visa på EU som ett integrationsprojekt, säger Mattis Kristoffersson, EU-samordnare i Hässleholms kommun. Genom kulturen får vi också ta del av andra människors verkligheter, vilket ökar förståelsen för vår omvärld. Det vill Europaforum vara med och bidra till.

Kort ur kulturprogrammet:

Europeisk filmfestival
I samarbete med Europaparlamentets informationskontor i Sverige och Film i Båstad, arrangerar Hässleholms Europa Direkt-kontor Europeisk filmfestival. Filmerna som visas var nominerade till Europaparlamentets årliga filmpris ”LUX Film Prize” 2014 och kommer att visas på Parkbiografen i Hässleholms Kulturhus den 24, 25 och 27 augusti klockan 17.00.

Fotoutställningar
I Hässleholms Kulturhus kommer man kunna se två fotoutställningar den 24-27 augusti. ”Från solidaritet till runda bordet” skildrar Polens historia från påven Johannes Paulus II:s pilgrimsresa 1979 till Polens första fria val den 4 juni 1989. Utställningen invigs av Polens ambassadör Wieslaw Tarka måndagen den 24 augusti.

Den andra utställningen arrangeras av UNAOC (United Nations Alliance of Civilizations) och visades första gången 2013 i Wien. I en fototävling med 130 inkomna bidrag valdes 24 ut som bäst reflekterar ungdomars perspektiv kring religiös pluralism, betydelsen av medial frihet, och en ny skildring av mångfald.

Konserter
Adam Pieroncyk, Polens främsta jazzsaxofonist, spelar i Hässleholms kyrka den 22 augusti klockan 18.00. Trio Frizzante från Österrike, spelar i Hästveda kyrka den 23 augusti klockan 16.30.

Allmänt om Europaforum Hässleholm
Europaforum Hässleholm är Sveriges ledande plattform för diskussion om Europafrågor och arrangeras av Hässleholms kommun. Europaforum erbjuder seminarier och debatter kring aktuella frågor. Samtliga programpunkter är gratis och öppna för allmänheten.

Presskonferens – Fredagen den 3 juli

Välkommen på pressträff den 3 juli kl. 10.00 i sammanträdesrum 2 i Stadshuset. Lorenz Pucher kommer där att presentera och kommentera Europaforum Hässleholms kultursatsning och svara på frågor kring evenemanget som helhet. Välkommen!

För mer information kontakta:

Lorenz Pucher, ansvarig för Europaforum Hässleholm, 0734-25 36 00
Mattis Kristoffersson, EU-samordnare i Hässleholms kommun, 0723-93 84 32

Läs mer:

www.eu-forum.se

Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.

Bifogade filer

PDF-dokument