Följ Hässleholms kommun

Europaforum Hässleholm lanserar sitt program för 2019

Pressmeddelande   •   Mar 14, 2019 09:00 CET

Europaforum Hässleholm 2017. Fotograf: Sven Persson/swelo.se

Europaforum Hässleholm släpper idag programmet för årets Europaforum, som sker den 7-9 maj i Hässleholm. Årets Europaforum kommer att ha extra stort fokus på det stundande Europaparlamentsvalet den 26 maj, och i samband med detta lyfta frågor som klimat, säkerhet, försvar och hälsa.

-Vi är väldigt glada över att kunna presentera detta program för Europaforum 2019. Programmet kommer att uppdateras löpande, men det är redan nu många spännande talare som kommer att delta. Vi hoppas att Hässleholms invånare kommer att uppskatta de seminarier och debatter som är planerade, säger Freja Hagsund, projektledare för Europaforum Hässleholm. 

Den 7 maj får vi bland annat lyssna på Magnus Ranstorp, terrorforskare på Försvarshögskolan, och andra intressanta gäster diskutera trygghet och säkerhet i Skåne och Europa. Under eftermiddagen kommer de svenska partiernas toppkandidater till Europaparlamentet att debattera aktuella europeiska frågor. Bland andra Soraya Post (FI), Sara Skyttedal (KD) och Jessica Stegrud (SD) kommer att delta i valdebatten. 

Antibiotikaresistens respektive Brexit är två olika frågor som kommer att behandlas under eftermiddagen den 8 maj. Otto Cars från ReAct Network och Andrea Ammon, direktör för EU:s smittskyddsmyndighet (ECDC), kommer att diskutera vilket hot antibiotikaresistens utgör för Europa och Sverige. Parallellt med detta kommer Richard Ydrenäs från Brexitpodden att moderera ett samtal om hur Sverige påverkas av Brexit. 

Den 9 maj inleds med valdebatter mellan partiernas unga kandidater till Europaparlamentet samt ett panelsamtal om vikten av att rösta. Under eftermiddagen riktas blicken mot Skåne under samtal med representanter från EU-projekt som Fossilbränslefria kommuner, Boost by FC Rosengård och Vi går över gränsen (Interreg). Europaforum avslutas sedan med ett firande av Europadagen på Fredholms innergård. 

Allmänheten välkomnas i vanlig ordning till forumet, som precis som föregående år håller till i Hässleholms Kulturhus samt Norra Station (eftermiddagen den 9 maj), praktiskt belägna nära tågstationen.

- Europaforum Hässleholm är ett unikt tillfälle att utifrån det lokala perspektivet samtala och lyssna av frågor kopplade till EU-samarbetet generellt såväl som särskilda aktuella frågor, samt att möjliggöra möten mellan medborgare och beslutsfattare. Över åren har Europaforum rönt allt större uppmärksamhet och uppskattning från deltagare i såväl vårt närområde som över region- och nationsgränser. Arrangemanget är även en viktig del av ambitionen att stärka Hässleholm som en mötesplats, säger Stefan Larsson, tillväxtchef i Hässleholms kommun.

Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.