Gå direkt till innehåll
Europaforum Hässleholm är Sveriges ledande årliga mötesplats för europapolitiska frågor
Europaforum Hässleholm är Sveriges ledande årliga mötesplats för europapolitiska frågor

Pressmeddelande -

Europaforum Hässleholm lanserar program och öppnar anmälan

Idag släpps programmet för Europaforum Hässleholm som i år firar 20-årsjubileum. Europaforum arrangeras på Hässleholm Kulturhus den 24 och 25 maj. Årets program tar upp aktuella frågor som kriget i Ukrainas inverkan på EU-politiken, hur riksdagsvalens resultat påverkar Sveriges agerande i Bryssel, och hur framtidens stadskärnor kan komma att se ut.

  • Genom att delta på Europaforum kan du fördjupa dina kunskaper om olika aspekter av EU-samarbetet. Årets program tar, likt tidigare år, upp flera viktiga teman och vi är glada över att välkomna många sakkunniga talare till årets evenemang, säger Sofia Stridsberg, tillförordnad projektledare för Europaforum.
  • Europaforum Hässleholm har sedan starten 2003 bidragit till att öka kunskapen om det europeiska samarbetet samt sätter aktuella EU-frågor i ett lokalt och regionalt perspektiv. Evenemanget stärker Hässleholm som mötesplats och vi är stolta över att tillsammans med våra samarbetspartnerskunna arrangera det för 20:e gången, säger Hässleholms kommuns tillväxtchef Stefan Larsson.

Den 24 maj kommer att inledas med ett panelsamtal om Vårens hetaste EU-frågor, som kommer att lyfta fram högaktuella frågor i EU. I samarbete med Centrum för europaforskning i Lund arrangeras under eftermiddagen ett seminarium om EU i riksdagsvalet där bland annat Pyry Niemi (S), ordförande i EU-nämnden, och Heidi Avellan, politisk chefredaktör Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad, medverkar.

Den 25 maj inleds med ett seminarium om EU:s klimatsatsning den gröna given och hur kriget i Ukraina kan påverka EU:s gröna ambitioner. Seminariet samarrangeras med Sieps (Svenska institutet för europolitiska studier) och medverkar gör bland annat Christian Danielsson, chef för Europeiska kommissionen i Sverige. Under eftermiddagen kommer utmaningar och möjligheter kopplat till framtidens stadskärnor att diskuteras. Årets evenemang kommer att avslutas med mingel och tårta i Kulturhusets foajé där vi firar att Europaforum Hässleholm arrangeras för 20e gången i år.

Allmänheten välkomnas i vanlig ordning till forumet. Evenemanget är kostnadsfritt men föranmälan krävs och görs via hemsidan. Programmet kommer att uppdateras löpande. Europaforum kommer även att direktsändas via Hässleholms kommuns Youtubekanal.

Om Europaforum Hässleholm
Europaforum Hässleholm är Sveriges ledande årliga mötesplats för europapolitiska frågor. Evenemanget hade 2021 drygt 500 besökare och ett fyrtiotal talare. Forumet besöks framför allt av, och riktas mot, allmänheten, ungdomar och studenter från hela Skåne. Europaforum Hässleholm är en del av Hässleholm kommuns EU-profil och anordnas i samarbete med EU-kommissionens representation i Sverige, Europaparlamentets kontor i Stockholm, Svenska Institutet för Europapolitiska Studier (Sieps), Centrum för Europaforskning vid Lunds universitet, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhälles frågor (MUCF), Region Skåne samt Europa Direkt Hässleholm.

Läs mer på: http://www.eu-forum.se/

För mer information, kontakta:

Sofia Stridsberg, tillförordnad projektledare Europaforum Hässleholm.

Tel: 073 089 70 42, Sofia.a.stridsberg@hassleholm.se

Stefan Larsson, tillväxtchef Hässleholms kommun

073 091 04 40, Stefan.a.Larsson@hassleholm.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.

Presskontakt

Sandra Holm

Näringslivsutvecklare 0451-26 83 53