Gå direkt till innehåll
Foto: Sven Persson/Swelo Photo
Foto: Sven Persson/Swelo Photo

Pressmeddelande -

Europaforum Hässleholm lanserar program och öppnar anmälan


Idag släpps programmet för årets Europaforum, som äger rum i Hässleholms Kulturhus den 27 och 28 oktober. Årets Europaforum kommer att täcka aktuella frågor och ge europeiska perspektiv på allt från Skånes återhämtning efter pandemin till utvecklingen i Afghanistan.

-Vi är glada och stolta över att idag offentliggöra årets programpunkter. Det känns extra roligt att kunna bjuda in publiken till att delta på plats i Kulturhuset, eftersom just de fysiska mötena och diskussionerna är en så viktig del av arrangemanget, säger Freja Hagsund, projektledare Europaforum Hässleholm.

Precis som vanligt spänner Europaforums program över både lokala och globala frågor och öppnar för samtal utifrån olika perspektiv och inriktningar. Programmet kommer att uppdateras löpande.

Europaforums första dag inleds med ett inledningstal av EU-minister Hans Dahlgren, som kommer att rama in vilka EU-frågor som är hetast just nu. Vidare fördjupar vi oss under dagen i den europeiska infrastrukturen, höghastighetståg, rättsstatsprincipen och Skånes återhämtning efter pandemin.

Dag två inleder vi med att lyfta blicken till vår omvärld och närmare bestämt den senaste tidens utveckling i Afghanistan. Detta följs av en diskussion om förslaget om gemensamma minimilöner i EU, ungdomars roll i den europeiska demokratin och hur det går i förhandlingarna om EU:s migrationspolitik.

Därefter bjuder vi in till ett festligt avslutningsmingel och en nylanseringsceremoni för Europa Direkt Hässleholm som fått beviljat stöd för sin verksamhet under de kommande fem åren. Det blir tårta, musik och tal på Hotell Statt.

Allmänheten välkomnas i vanlig ordning till forumet, som precis som föregående år håller till i Hässleholms Kulturhus, praktiskt beläget nära tågstationen. Evenemanget är kostnadsfritt men föranmälan krävs och görs via hemsidan www.eu-forum.se .

- Europaforum Hässleholm är en unik, snart 20-årig, tradition som sätter europeiska frågor i ett lokalt sammanhang och möjliggör möten mellan medborgare och beslutsfattare. Arrangemanget bidrar till att öka kunskapen och engagemanget i EU-frågor hos allmänheten, liksom till att stärka Hässleholm som en mötesplats, säger Stefan Larsson, tillväxtchef i Hässleholms kommun.

Om Europaforum Hässleholm
Europaforum Hässleholm är Sveriges ledande årliga mötesplats för europapolitiska frågor. Evenemanget hade 2019 drygt 900 besökare och ett åttiotal talare. Under 2020 genomfördes Europaforum digitalt. Forumet besöks framför allt av, och riktas mot, allmänheten, ungdomar och studenter från hela Skåne. Europaforum Hässleholm är en del av Hässleholm kommuns EU-profil och anordnas i år i samarbete med EU-kommissionens representation i Sverige, Europaparlamentets kontor i Stockholm, Svenska Institutet för Europapolitiska Studier (Sieps), Centrum för Europaforskning vid Lunds universitet, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhälles frågor (MUCF), Region Skåne samt Europa Direkt Hässleholm.

För mer information kontakta:

Freja Hagsund, Projektledare Europaforum Hässleholm
Tel 0451- 26 65 26, Freja.hagsund@hassleholm.se

Läs mer på: http://www.eu-forum.se/

Ämnen

Kategorier

Regioner


Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.

Presskontakt

Hanna Gardell

Presskontakt Kommunikationschef Chef för kommunikationsavdelningen i Hässleholms kommun 0709-81 83 48

Emma Ragnarsson

Presskontakt Kommunikationsstrateg Kommunikationsavdelningen, kommunledningsförvaltningen 0451-26 84 48