Gå direkt till innehåll
Europaforum Hässleholm lanserar 2020 års program

Pressmeddelande -

Europaforum Hässleholm lanserar 2020 års program

Imorgon den 11 november släpper Europaforum Hässleholm programmet för årets arrangemang, som kommer att direktsändas från både Hässleholm och Stockholm den 27 november. Årets digitala Europaforum kommer att innehålla ett europeiskt eftersnack om det amerikanska valet, diskussioner om det europeiska samarbetet under den rådande coronapandemin och samtal om flera aktuella europeiska frågor.

-I årets Europaforum Hässleholm strävar vi efter att, som alltid, lyfta EU-dimensionen i de mest brännande och aktuella politiska frågorna. Årets digitala program är fullspäckat med namnkunniga politiker, journalister och sakkunniga som kommer att ge sina perspektiv på de samhällsutmaningar vi står inför. Vi är glada över att kunna presentera programmet och över den bredd av expertis våra talare representerar, och hoppas att många hässleholmare kommer välja att besöka oss även om det i år blir i ett annorlunda format, säger Freja Hagsund, projektledare för Europaforum Hässleholm.

Den 27 november inleds årets Europaforum Hässleholm med ett välkomsttal av Douglas Roth (M), kommunfullmäktiges ordförande. Härefter följer ett panelsamtal om EU och Covid-19 där Jörgen Hettne, föreståndare för Centrum för Europaforskning på Lunds universitet, inledningsvis beskriver vilka befogenheter EU har inom hälso-och sjukvårdsfrågor. Johan Wessman, VD på Öresunds-institutet och Europaparlamentariker Heléne Fritzon (S) diskuterar sedan det europeiska samarbetet i coronapandemins spår.

Ginna Lindberg, USA-kommentator på Sveriges Radio, Elizabeth Walentin, expert på amerikansk politik, Europaparlamentarikern Heléne Fritzon (S) och Maria Strömvik, biträdande föreståndare för Centrum för Europaforskning på Lunds universitet, deltar i dagens andra programpunkt ”Amerikanska valet - ett europeiskt eftersnack”. Gästerna kommer att spåna i hur valet av Joe Biden kan påverka EU:s och USA:s framtida relationer och ger en tillbakablick över USA:s tidigare presidenter och deras relation till Europa.

Förmiddagens panelsamtal direktsänds från Kulturhuset i Hässleholm och modereras av Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan. Elever från Internationella programmet på Hässleholms Tekniska skola (HTS) kommer att delta som publik på Kulturhuset och ställa frågor till talarna, i den utsträckning restriktionerna tillåter.

Programmet under eftermiddagen direktsänds från Europahuset i Stockholm. Det första samtalet om EU:s klimatpolitik modereras av Annika Wäppling Korzinek, biträdande chef för Europeiska kommissionens kontor i Sverige. Panelen består av Europaparlamentarikerna Jessica Polfjärd (M) och Jytte Guteland (S), Mats Engström, senior rådgivare på Sieps samt Christian Danielsson, chef för Europeiska kommissions kontor i Sverige.

Dagens sista programpunkt handlar om EU:s långtidsbudget i ett samtal mellan Europaparlamentarikerna Jakop Dalunde (MP) och Jessica Stegrud (SD), Anna Södersten, forskare i juridik, Jonas Eriksson, utredare i nationalekonomi från Sieps samt Christian Danielsson, chef för Europeiska kommissions kontor i Sverige. Modererar gör Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets kontor i Sverige.

-Europaforum Hässleholm har arrangerats årligen sedan 2003 och är ett unikt tillfälle att föra samman aktuella frågor inom EU-samarbetet och andra internationella frågor till ett lokalt perspektiv och vår vardag i Hässleholms kommun. Mötet mellan medborgare och beslutsfattare är traditionellt en viktig del av evenemanget, som vi i år hoppas kunna åstadkomma i ett digitalt format, säger Stefan Larsson, tillväxtchef i Hässleholms kommun.

Allmänheten välkomnas i vanlig ordning till Europaforum, men i år till digitala sändningar via sociala medier. Forumets seminarier kommer att kunna följas på både Youtube och Facebook. Ingen föranmälan krävs och länkar till sändningen kommer finnas på vår hemsida www.eu-forum.se. Program och talare uppdateras kontinuerligt.

Arrangemanget genomförs av Hässleholms kommun i samarbete med EU-kommissionen i Sverige, Europaparlamentets kontor i Sverige, Svenska Institutet för Europapolitiska Studier (Sieps), Europa Direkt Hässleholm och Centrum för Europaforskning vid Lunds universitet.  

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.

Presskontakt

Freja Hagsund

Projektledare Europaforum Hässleholm 0721-93 60 55