Gå direkt till innehåll
Earth Hour och en dag med fokus på kvinnor, hälsa och miljö

Pressmeddelande -

Earth Hour och en dag med fokus på kvinnor, hälsa och miljö

Lördag 28 mars uppmärksammar Hässleholms kommun Earth Hour med att släcka i Stadshuset och Hässleholms kyrka. Samma dag är det även HessleCitys Kvinnodag, och det blir en gemensam dag för Kvinnan, hälsan och miljön.

För nionde året i rad går världens största klimatmanifestation Earth Hour av stapeln. Earth Hour startade 2007 på initiativ av WWF i Australien och har växt till att omfatta runt två miljarder människor världen över och halva Sveriges befolkning.

Varför Earth Hour i Hässleholms kommun?
Att uppmärksamma Earth Hour är en del av kommunens klimatarbete. Hur vi äter, reser, bor och konsumerar påverkar klimatet på jorden. Genom att uppmärksamma Earth Hour kan vi få kunskap och verktyg för hur vi kan minska vår klimatpåverkan. I kommunen släcker vi ljuset under en timmes tid i Stadshuset och i Hässleholms kyrka mellan klockan 20.30 och 21.30. Detta för att tillsammans uppmärksamma alla makthavare och politiker världen över på att de måste ta ansvar i klimatfrågor genom att till exempel öka produktionen av förnybar energi och skapa förutsättningar för ett välmående samhälle i vår föränderliga omvärld. I Hässleholm har vi även aktiviteter i centrum under dagen.

Kvinnan, hälsan och miljön
Förutom att det är citylördag den 28 mars anordnar HessleCity en dag med kvinnan i fokus under temat Kvinnan, hälsan och miljön. HessleCity bjuder bland annat anmälda på frukostbuffé med chokladtema och inspirationsföreläsningar. Hässleholms kommun medverkar i aktiviteterna som pågår i Gallerian klockan 10-16 och fokuserar på hälsa, miljö och klimatfrågor. Du kan till exempel testa en smoothiecykel, delta i energitävling och lära dig hur du undviker farliga kemikalier i barnens leksaker. Hässleholm Miljö berättar vad som händer med det vi slänger och du får även testa dina kunskaper i källsortering.

Aktiviteter för miljön
I Hässleholm Kulturhus pågår aktiviteter klockan 10-15 med bland annat en teckningsutställning under temat Var kommer maten ifrån? Barn från förskola, förskoleklass och årskurs 1-3 har ritat vilka råvaror de tror har använts för att framställa deras mat. Lokala gårdsbutiker visar sina produkter och bjuder på smakprov. Södra Rörums Sambruk tipsar om klimatsmart mat och ordnar fröbyten där du tar med dig dina fröer och byter till dig av någon annans frösort.

Program för Earth Hour 28 mars – Kvinnan, hälsan och miljön
Hässleholms kommuns aktiviteter

I Gallerian klockan 1016:

 • Trampa fram din egen eko-smoothie på smoothiecyklarna
 • Lär dig mer om kemikalier i leksaker
 • Tävling med energitema
 • Vad händer med det som slängs? Hässleholm Miljö AB informerar
 • Testa dina kunskaper i källsortering
 • Naturförskolan och Stralsund visar sitt Grön flagg-arbete
 • Häglinge Mobilsamåkning berättar om modern transportlösning för
 • landsbygden

I Hässleholm Kulturhus klockan 1015:

 • Teckningsutställning på temat ”Var kommer maten ifrån?”
 • Lokala gårdsbutiker visar sina produkter och bjuder på smakprov
 • Adopt a Bee – Get honey for free
 • Södra Rörums Sambruk tipsar om klimatsmart mat och ordnar fröbyten – ta med dig fröer och byt

Kvinnan, hälsan och miljön är ett evenemang där HessleCitys Kvinnodag och Hässleholms kommuns uppmärksammande av Earth Hour har slagits samman till en gemensam dag med aktiviteter för hälsa och miljö.

Se HessleCitys hemsida för programmet i sin helhet.

För mer information kontakta:
Eva Hedenfelt, miljöstrateg
Tel 0451-26 83 41, eva.hedenfelt@hassleholm.se

Läs mer på Hässleholms kommuns hemsida om Earth Hour 28 mars

Ämnen

Regioner


Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.

Presskontakt

Hanna Gardell

Presskontakt Kommunikationschef Chef för kommunikationsavdelningen i Hässleholms kommun 0709-81 83 48

Emma Ragnarsson

Presskontakt Kommunikationsstrateg Kommunikationsavdelningen, kommunledningsförvaltningen 0451-26 84 48