Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bristande hantering av delegeringar anmäls enligt Lex Maria

Utfärdandet och hanteringen av delegeringar har brustit i ett hemtjänstområde. Omsorgsnämnden gör därför en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Efter att en sjuksköterska som avslöjats med att ha arbetat under falsk legitimation stängts av blev de delegeringar hon utfärdat ogiltiga. När delegeringarna skulle förnyas följdes inte gällande rutin. Efter att detta upptäckts har en anmälan gjorts enligt Lex Maria. Åtgärder för att kvalitetssäkra hanteringen är inplanerade eller redan vidtagna.

Oordningen bland delegeringarna uppmärksammades av två sjuksköterskor som rapporterade till medicinskt ansvarig sjuksköterska. När en djupare kontroll gjordes bekräftades att hanteringen av delegeringar brustit.

Nu ska all omvårdnadspersonal i det aktuella hemtjänstområdet genomgå förvaltningens utbildning för läkemedelsdelegering för att säkerställa kompetensen. Efter det kommer delegering göras enligt gällande rutin. Hanterandet av delegeringar kommer också att effektiviseras.

För mer information, kontakta:

Birgitta Ljungbeck, medicinskt ansvarig sjuksköterska

Telefon: 0451-26 88 21

E-post: Birgitta.ljungbeck@hassleholm.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.

Presskontakt

Hanna Gardell

Presskontakt Kommunikationschef Chef för kommunikationsavdelningen i Hässleholms kommun 0709-81 83 48

Emma Ragnarsson

Presskontakt Kommunikationsstrateg Kommunikationsavdelningen, kommunledningsförvaltningen 0451-26 84 48