Gå direkt till innehåll
Janne Olofsson verk.chef gymnasieskolan, Jonas Fischer VD Automationsteknik, Robin Gustavsson (KD), Joachim Fors (S), Johan Gunnarsson bit.rektor HTS, Tony Helm rektor YHS , Carina L Malmberg Teknikcollege & Johanna Lindqvist bit.rektor Jacobsskolan
Janne Olofsson verk.chef gymnasieskolan, Jonas Fischer VD Automationsteknik, Robin Gustavsson (KD), Joachim Fors (S), Johan Gunnarsson bit.rektor HTS, Tony Helm rektor YHS , Carina L Malmberg Teknikcollege & Johanna Lindqvist bit.rektor Jacobsskolan

Pressmeddelande -

Beslut om certifiering för Hässleholm

Nu är det klart att Hässleholms kommun har blivit certifierade inom Teknikcollege. Det innebär att Hässleholms kommun ingår i en certifierad samverkan för jobb och utbildning inom teknik och industri.

Teknikcollege är en certifierad samverkansplattform mellan kommun, företag och utbildning från Industrirådet. Teknikcollege har funnits i Sverige i över tio år, finns på 150 orter och har över 3000 samverkansföretag. Region Skånes arbetsmarknadsprognoser visar att skånsk industri kommer att sakna 3200 personer med relevant industriutbildning och 4800 gymnasieingenjörer redan år 2025. Kompetensförsörjning är en kritisk tillväxtfråga för teknik- och industribranschen i Skåne. Hässleholms kommuns vision med Teknikcollege är att alla ska få bli sitt bästa. Detta vill vi uppnå genom att kvalitetssäkra utbildningarna via Teknikcollege så att elevernas kompetens matchar de olika företagens behov, samt inom ramen för utbildningarna erbjuda eleverna behörighet till vidare studier. Hässleholms kommun lämnade in en intresseanmälan i september 2015 med målsättning att vara certifierade vid skolstart 2017.

I veckan fick Hässleholms kommun beskedet att vi är certifierade!

De utbildningar som Teknikcollege Hässleholm innefattar är:

  • Jacobsskolan: El- och energiprogrammet och Industritekniska programme.
  • Hässleholms Tekniska skola: Teknikprogrammet och Teknikprogrammets fjärde år (TE4)
  • Yrkeshögskolan Syd: Automationsingenjör, Elingenjör och Elkraftsingenjör.

Samordnare för Teknikcollege Hässleholm, rektor för Yrkeshögskolan Syd och biträdande rektorer på Jacobsskolan och Hässleholms Tekniska skola har tillsammans, under ca ett års tid arbetat fram en aktivitetsplan med över fyrtio olika aktiviteter som syftar till att företag och utbildningar arbetar närmare varandra genom olika aktiviteter för att förbereda eleverna för yrkeslivet och/ eller för vidare studier samt att omsätta teoretiska kunskaper till praktiska färdigheter. Aktivitetsplanen handlar också om att utveckla en röd tekniktråd från åk 5 till gymnasiet för att öka intresset för industritekniska utbildningar Eleverna ska känna att de är på en tre år lång anställningsintervju och utbildningarna ska stärkas av näringslivets input. Eleverna ska kunna arbeta med olika företagsprojekt som är ämnes- och programöverskridande och lärarna ska ges möjlighet till fortbildning.

Arbetet mot Teknikcollege i Hässleholm startade som ett initiativ från näringslivet. Hässleholms kommun och näringslivet har tillsammans arbetat mot certifiering av utbildningarna. Detta kommer att bidra till den regionala arbetsmarknadens behov av kompetens. Teknikcollege Hässleholm har en lokal styrgrupp med representanter från utbildning, kommun, arbetsgivar- och branschorganisationer och näringslivet. Från näringslivet sitter aktörer med från bla. Automationsteknik, Backer, Finja, Ballingslöv, QSI, Nibe, Levins och Rejlers.

För mer information, se länkarna nedan:

www.teknikcollege.selänk till annan webbplats

www.teknikcollege.se/skanelänk till annan webbplats

www.hassleholm.se/teknikcollege länk till annan webbplats

För mer information kontakta:
Carina Lengbrant Malmberg, Samordnare Teknikcollege

0709-71 70 59, carina.lengbrant.malmberg@hassleholm.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.

Presskontakt

Hanna Gardell

Presskontakt Kommunikationschef Chef för kommunikationsavdelningen i Hässleholms kommun 0709-81 83 48

Emma Ragnarsson

Presskontakt Kommunikationsstrateg Kommunikationsavdelningen, kommunledningsförvaltningen 0451-26 84 48