Gå direkt till innehåll
App med gränslös kulturhistoria

Pressmeddelande -

App med gränslös kulturhistoria

”Historia utan gränser” är appen som ger nya möjligheter att upptäcka svenskdansk kulturhistoria. Med appen som guide kan besökare till Hovdala slott och Køge stad komma närmare de historiska omgivningarna och händelserna som utspelade sig där.

Området kring Hässleholm med Hovdala slott och Mölleröd naturområde bär på ett rikt och spännande kulturarv. Hovdala slott har dessutom haft stor betydelse för Skånes historia, eftersom slottet med sitt läge i gränslandet spelade en viktig roll under krigen mellan Sverige och Danmark på 1600-talet. Med den nya appen blir det möjligt att uppleva ländernas gemensamma historia på plats.

Gränslös historia och turism 
För att främja den gränsöverskridande turismen i Öresundsregionen, och särskilt den utanför storstadsområdena, har Hässleholms kommun och Hovdala slott i samarbete med Køge kommun i Danmark tagit fram appen ”Historia utan gränser”. Appen innehåller bilder, kartor, berättelser att läsa och lyssna på och det finns ett kunskapstest där det går att testa sina historiekunskaper före och efter besöket.

– ”Historia utan gränser” vänder sig främst till turister som söker kulturupplevelser och personer med intresse av svenskdansk historia. I appen får du en unik upplevelse av Hovdala slott och Køge eftersom de historiska berättelserna finns tillgängliga dygnet runt. Det är också lätt att ta sig med bil eller tåg över sundet mellan platserna. Det tar bara runt två timmar, säger Carina J Lindholm, projektkoordinator i Hässleholms kommun.

I appen finns också tips på andra spännande utflyktsmål och sevärdheter längs vägen och i området kring Hässleholm och Køge.

Appen gratis för alla
”Historia utan gränser” är en gratisapp och innehåller ett trettiotal olika historiska berättelser från Hovdala slott och Køge. Ladda ner appen och följ med på upptäcktsfärd tillbaka till tiden då det danska Skåne blev svenskt och kom nära personerna i berättelserna. Appen finns att ladda ner för iPhone och Android på App Store respektive Google Play. Sök efter ”Historia utan gränser”.

Projekt TUGRAPP är finansierat av EU-programmet Interreg IVA Öresund-Kattegat-Skagerrak. I projektet samarbetar Hässleholms kommun och Hovdala slott med Køge kommun, Visit Køge och Køge Byhistoriske Arkiv.

För mer information kontakta:
Carina Jönsson Lindholm, Projektkoordinator/Turistinformatör
Tel 0451-26 73 07, carina.jonsson-lindholm@hassleholm.se

Läs mer: http://www.hassleholm.se/47502

Foto: Magnus Lindstrand


Ämnen

Regioner


Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.

Presskontakt

Hanna Gardell

Presskontakt Kommunikationschef Chef för kommunikationsavdelningen i Hässleholms kommun 0709-81 83 48

Emma Ragnarsson

Presskontakt Kommunikationsstrateg Kommunikationsavdelningen, kommunledningsförvaltningen 0451-26 84 48

Relaterat innehåll