Följ Hässleholms kommun

Årets miljöpris i Hässleholm går till Emmaljunga Barnvagnsfabrik

Pressmeddelande   •   Okt 17, 2019 08:15 CEST

Emmaljunga Barnvagnsfabrik får Hässleholms miljöpris 2019. Foto: pressbild

2019 års miljöpris i Hässleholm tilldelas Emmaljunga Barnvagnsfabrik AB. Företaget prisas för sitt målmedvetna hållbarhetsarbete inom verksamheten.

Under onsdagen den 16 oktober beslutade miljö- och stadsbyggnadsnämnden i Hässleholms kommun att Emmaljunga Barnvagnsfabrik ska få kommunens miljöpris för 2019.

Barnvagnstillverkaren Emmaljunga från den lilla tätorten Emmaljunga i Hässleholms kommun arbetar med att tillverka miljövänliga barnvagnar. Företaget har lanserat en ECO-kollektion, med yttertyger gjorda av bland annat återvunna PET-flaskor och återvinningsbara hjul. Företagets mål är att minst 50 procent av materialet i företagets tillverkade barnvagnar ska vara återvunnet.

Exemplen för deras hållbarhetsarbete är många: Företaget har sedan 2013 fossilfri uppvärmning och för att bli så självförsörjande av energi som möjligt har även 1500 m2 solceller anlagts på fabrikens tak. Återförsäljare av Emmaljunga barnvagnar ska kunna reparera produkten i butiken för att minimera avfall och transport.

– Årets miljöpris tilldelas Emmaljunga Barnvagnsfabrik AB för deras aktiva hållbarhetsarbete. Det är fantastiskt att se hur näringslivet tar ledartröjan i arbetet med hållbarhetsfrågor som kombinerar lönsamhet med ett sunt miljötänk, säger miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande Kenny Hansson i en kommentar, och fortsätter:

– Jag hoppas att andra företag fortsätter i samma anda och pushar kommunen till detsamma.

Miljöpriset kommer att delas ut den 22 november under Hässleholms Galakväll, ett evenemang då fler priser delas ut till företag och personer för deras insatser.

Två andra aktörer var nominerade till årets miljöpris: Göinge slåttersällskap och biodlare Nils Christian Reppen.

Sedan 1988 har Hässleholms kommuns miljöpris delats ut som stöd eller uppmuntran för förtjänstfull insats inom miljö- och naturvårdsområdet. 2018 gick priset till Matilda Ehnberg och Linda Arvidsson från Hässleholms Miljö AB.

Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.