Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Årets kulturpristagare samt kultur- och ledarstipendiater klara

Kultur- och fritidsnämnden har nu utsett vinnarna av årets kulturpris, kulturstipendium och ledarstipendium. Pristagare och stipendiater tilldelas sina utmärkelser på Hässleholms Galakväll fredagen den 26 november i Hässleholm Kulturhus.

Årets pristagare och stipendiater

Ledarstipendium: Christina Hedin Ruhr, Sösdala ryttarförening
Motivering: Christina (Tina) har aktivt jobbat i Sösdala ryttarförening sedan slutet av 80-talet och varit sekreterare sedan 2006. Hon började i föreningen redan som barn och känner ett stort ansvar för föreningens verksamhet. Under hennes år som aktiv i styrelsen har föreningen byggt upp en anläggning i Sösdala med utebanor och ridhus. För tillfället är projektet att bygga klubbhus i full gång.

Varje år anordnar ryttarföreningen flertalet tävlingar och Tina är alltid spindeln i nätet. Hon är den som kommer först på morgonen och går hem sist på kvällen, har full koll på hur sekretariatet ska skötas och är en fena på att lägga scheman så att starttider blir optimala för såväl ryttare som domare. Med ett leende på läpparna tar hon emot de tävlande ekipagen och alltid med ambitionen att allt går att lösa.

I styrelsearbetet sköter Tina sekreteraruppgifterna med allt vad det innebär och stöttar även övriga styrelsemedlemmar i deras arbetsuppgifter. Hon deltar i tävlingsmöten i distriktet, likväl som hon kör traktor, tömmer gödselcontainern på anläggningen, kör röjsåg, målar och mycket mer.

Tina är en riktig eldsjäl som ger en stor del av sin tid till Sösdala ryttarförening.

Kulturstipendium: Nellie Lexfors
Motivering: I en tuff bransch kan en dokumentär långfilm från Vinslöv bli genombrottet för denna unga filmregissörstudent. Filmen riktar sig specifikt till den skånska publiken i hopp om att stärka den skånska landsbygdsfilmen med sina miljöer och dialekter. För dokumenterat lovande förutsättningar inom kulturområdet och ett spännande projekt tilldelas Hässleholm kulturstipendium 2021 Nellie Lexfors.

Kulturpris: Lokalhistoriska arkivet och boken Hässleholmskvinnor i kampen för rösträtt
Motivering: Boken Hässleholmskvinnor i kampen för rösträtt visar på ett mycket bra exempel på samarbete mellan lärosäte och lokalhistorisk forskning där bitvis okända delar av Hässleholms historia lyftas fram på ett synnerligen förtjänstfullt sätt. Boken och all den ideella kraft som Lokalhistoriska arkivet uppvisar är en uppvisning i demokratiarbete och folkbildning. Kultur- och fritidsnämnden har även en förhoppning om ett fortsatt arbete med att lyfta aspekter ur Hässleholms historia som annars riskerar att falla i glömska. Hässleholms kulturpris 2021 tilldelas Lokalhistoriska arkivet och boken Hässleholmskvinnor i kampen för rösträtt.

Om utmärkelserna

Årets ledarstipendium: Stipendiet är avsett som uppmuntran till ideella föreningsledare eller andra eldsjälar inom föreningslivet i kommunen. Stipendiet består av en summa på 15 000 kr, varav 10 000 kr går till stipendiaten personligen och 5 000 kr till föreningen.

Årets kulturstipendium: Kulturstipendiet utdelas till yngre person för dokumenterade lovande förutsättningar inom kulturområdet. Stipendiet skall göra det möjligt för mottagaren att förverkliga en idé eller ett projekt – t ex studieresor, forskning, fortbildning m.m. Kulturstipendiet är på 30 000 kr.

Årets kulturpris: Kulturpriset utdelas till person eller grupp av personer för värdefulla insatser inom kulturområdet. Priset kan också betraktas som belöning för en längre tids ideell kulturell välgärning. Kulturpriset är på 20 000 kr.

Kontakt
Anders Rosengren
Förvaltningschef
Kultur- och fritidsförvaltningen
0709-71 71 01 / 0451-26 71 01
anders.rosengren@hassleholm.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.

Presskontakt

Sara Wihlborg

Kommunikatör Kultur- och fritidsförvaltningen 0734478343