Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Årets kulturpristagare, kulturstipendiat och ledarstipendiat

Kultur- och fritidsnämnden har nu utsett vinnarna av årets kulturpris, kulturstipendium och ledarstipendium. Pristagare och stipendiater tilldelas sina utmärkelser på Hässleholms Galakväll, som i år arrangeras den 11 november.

Kulturpris: Andreas Tilliander.

Motivering: Under många år har han, som musikproducent, på olika sätt berikat svenskt musikliv inom framförallt genrer som electronica, tech-house och techno. Han driver skivbolaget Repeatle och är en av programledarna för radioprogrammen Ström och Elektroniskt i P2. Han har vunnit tre Manifestpris och tilldelades en grammis för albumet World Industries 2005. När man pratar elektronisk musik i världen är han alltid en referens att räkna med. För sina betydande insatser, inte bara för musiklivet i Hässleholm utan för såväl svenskt som internationellt musikliv tilldelas Hässleholms Kulturpris 2022 Andreas Tilliander.

Kulturstipendium: Anna Arvidsdotter.

Motivering: Efter att deltagit i flera antologier med fina lovord släpptes 2022 hennes debutbok ”Händer att hålla i”, en diktsamling vars huvudnarrativ följer en kvinnlig brevbärare längs Malmös gator. I det pågående projektet, romanen Cirklar, kommer en av huvudkaraktärerna från Hässleholms kommun. Manuset till denna bok har fått starkt beröm av förlag. För sitt lovande arbete som poet tilldelas Anna Arvidsdotter Hässleholms Kulturstipendium 2022.

Ledarstipendium: Benny Persson.

Motivering: Med sitt stora engagemang som mångårig ungdomsledare har Benny Persson utbildat och fostrat ungdomar inom Sörby Bois. Benny är en respekterad ledare och med sin kompetens inom tyngdlyftningen är han en viktig kugge till att Sörby Bois bibehåller sin position i den svenska eliten. För sitt engagemang och driv tilldelas Benny Persson Hässleholms Ledarstipendium 2022.

Om utmärkelserna

Kulturpris: Kulturpriset utdelas till person eller grupp av personer för värdefulla insatser inom kulturområdet. Priset kan också betraktas som belöning för en längre tids ideell kulturell välgärning. Kulturpriset är på 20 000 kr.

Kulturstipendium: Kulturstipendiet utdelas till yngre person för dokumenterade lovande förutsättningar inom kulturområdet. Stipendiet skall göra det möjligt för mottagaren att förverkliga en idé eller ett projekt – till exempel studieresor, forskning, fortbildning m.m. Kulturstipendiet är på 30 000 kr.

Ledarstipendium: Stipendiet är avsett som uppmuntran till ideella föreningsledare eller andra eldsjälar inom föreningslivet i kommunen. Stipendiet består av en summa på 20 000 kr, varav 15 000 kr går till stipendiaten personligen och 5 000 kr till föreningen.

Kontakt
Catharina Hjalmarsson

Kulturutvecklare
Kultur- och fritidsförvaltningen
0451-26 71 03 / 0709-71 71 03
catharina.hjalmarsson@hassleholm.se

Conny Jönsson
Enhetschef
Kultur- och fritidsförvaltningen
Tfn/mobil: 0451-26 82 12
conny.jonsson@hassleholm.se
 

Anna Arvidsdotter
Kulturstipendiat
0727-257474


Ämnen

Kategorier

Regioner


Hässleholms kommun är en viktig knutpunkt i Sverige. Här möts människor för att leva, uppleva, arbeta och lära i en kommun präglad av förändring och med ambition att utvecklas.

Presskontakt

Shadi Andersson

Marknadsförare - kulturförvaltningen 0729-770 077