Följ Hässleholms kommun

100 år i Hässleholm - vi firar tillsammans!

Pressmeddelande   •   Sep 23, 2013 16:13 CEST

Den 1 januari 2014 är det 100 år sedan kung Gustav V utnämnde Hässleholm till stad. På nyårsafton 2013 går startskottet för ett 100-årskalas som sträcker sig över hela året. Under fyra årstider ska 100 evenemang uppmärksammas. Fokus ligger på framtid och utveckling – och grundtanken att fira tillsammans. Här finns utrymme för kreativa initiativ från hässleholmare, föreningar och näringsliv.

Tillsammans i 100 år
Kommunstyrelsen beslutade i maj 2013 att anta projektplanen för Hässleholms 100-årsjubileum och gav samtidigt inriktningen att: ”Ett firande värdigt en 100-åring ska genomföras med intention att visa Hässleholm som en sjudande storstadsnära kommun med vilja att utvecklas, förändras och kraft att välja eget spår.”

100-årsjubileet blir ett tillfälle att blicka framåt och gemensamt ta avstamp inför ytterligare 100 år. Tillsammans byggde vi vår stad, staden Hässleholm. Tillsammans är vi också redo för nya tankar, idéer och lösningar. Vår vilja till utveckling har förvandlat Hässleholms kommun till vad den är idag - och det är genom fortsatt utveckling och nyfikenhet vi väljer att möta framtiden och ta plats i Skåne och Öresundsregionen.

Delaktighet och samverkan
Jubileet ska bjuda in till delaktighet och samverkan så att 100-årsfirandet blir en gemensam angelägenhet och fest för hässleholmarna. Programmet utvecklas tillsammans med föreningar, näringsliv, skolor och studieförbund. Projektledningen står för temat och bärande delar i innehållet, medan övriga aktörer uppmuntras att skapa aktiviteter och mötesplatser i hela kommunen.

Det avsätts extra pengar under jubileumsåret på totalt 550 000 kr i bidrag till föreningar, studieförbund och ungdomar som vill skapa nya evenemang eller förstärka ett befintligt. Det finns en särskild jubileumspott på 100 000 kr riktad till ungdomar i åldern 14-19 år. Här kan unga få ekonomiskt stöd att förverkliga idéer som ger spår in i framtiden.

Jubileumsprogram – 100 evenemang under fyra årstider
Jubileumsprogrammets tema är de fyra årstiderna; vinter, vår, sommar, höst. Årstidstemat kommer att märkas på olika sätt och fyllas av säsongsanpassade evenemang, aktiviteter och utställningar. Målet är att i samverkan med föreningar och näringsliv uppmärksamma och marknadsföra 100 evenemang under fyra årstider inom ramen för jubileet.

Några hållpunkter under året:

- Födelsedagsfest på nyårsafton för alla åldrar på Stortorget och i Hässleholm Kulturhus. Ur programmet: konserter av Hässleholms Stadsmusikkår, storband från Kulturskolan, kör från Hässleholms kyrka, band från Perrong 23, houseparty i samarbete med kulturföreningen Markan och jubileumsmingel på kulturhuset.

- Hässleholm & Kristianstad 500 år. Samverkan mellan städernas jubileer med bland annat ett ångtåg som förbinder orterna.

- 100 evenemang på 100 timmar. Ett arrangemang i Hässleholm Kulturhus i samverkan med studieförbunden 30 september - 4 oktober. Veckan förstärks med evenemang kring centrum.

- Hässleholm om 100 år. Kommunens skolor visar upp hur Hässleholm kan se ut år 2114. Ett visionärt samarbete mellan elever, förvaltningar och kommunala bolag.

- Hässleholmsboken. I början av året ges Hässleholmsboken ut av AM-tryck. En del av upplagan produceras tillsammans med Hässleholms kommun. Det blir en fotobok på över 400 sidor med olika teman kring stadens utveckling.

Planeringen inför jubileet kommer att pågå under hela hösten 2013. Det finns en hel del idéer och påbörjade projekt som kommuniceras allteftersom de blir klara. Följ arbetet med jubileet på webbplatsen www.hassleholm100.se.


För mer information kontakta:
Projektledare Lars Härstedt Salmonson, 0709-81 83 54
Kommunikationschef Hanna Gardell, 0709-81 83 48

 

Bifogade filer

PDF-dokument